Kupoval boš samo pri nas, sicer…

Ameriško obračunavanje s kitajskim Huaweijem je le del strategije ameriškega predsednika, kako zaveznike in konkurente prisiliti, da se obnašajo v skladu z njegovimi željami. Res je, da je zaostrovanje s  Kitajsko, ki je  druga največja gospodarska sila na planetu, najpomemnejša novica, saj trgovinska vojna prinaša velike pretrese v svetovnem gospodarstvu, toda tega ne smemo gledati izolirano, še najmanj pa smemo biti naivni, da gre za upravičen in logičen odziv ZDA na nepravično kitajsko delovanje.

Američani nočejo, da bi mi vsi skupaj kupovali kitajske telefone. Nočejo tudi, da bi Turki kupovali rusko orožje, kakor na primer protizračni sistem S-400. Želeli bi tudi, da bi vsi ameriški trgovinski partnerji v ZDA izvažali manj in od tam uvažali več. Nihče ni varen. Niti Kanada ali Nemčija.

Nikar ne nasedajte propagandi, da so Kitajci tisti, ki spodkopavajo ameriško gospodarstvo, da na veliko kradejo njihovo tehnologijo in se obnašajo sovražno. Mar so Rusi S-400 ukradli Američanom? Niso. Sami so ga razvili. Kljub temu ZDA delajo vse, da Turki tega orožja ne bi kupili in pri tem grozijo s posledicami. Raje bi prodali svoje sisteme. Ne gre torej za upravičene ameriške pritiske, ampak za zahtevo, da ves svet začne z ZDA trgovati tako, da bodo prav ZDA imele več koristi. Tudi, če so na nekaterih področjih pač nekonkurenčni in sami Američani raje kupujejo tuje proizvode.

S tem je iluzija o edino zveličavnem, povsem odprtem globalnem prostem tržišču, pokopana. Nikar ji več ne nasedajte. Tiste države, ki so bolj konkurenčne, bodo zagovarjale odprte meje, manj konkurenčne pa se bodo zapirale in varovale svoje gospodarstvo. ZDA so pač v tem trenutku v drugi vlogi, potem ko so dolgo časa bile v prvi.

Kam gremo? Čisto mogoče bomo v prihodnosti morali tudi Slovenci kupovati več ameriškega orožja, medtem ko nam bodo zapirali meje za kitajske proizvode. Evropejci smo šibki. Nepovezani, neodločni, šibki.