Ukrajinski oligarh Igor Kolomoisky meni, da bi Ukrajina morala zavrniti pomoč IMF-a

Kot poroča Tass, ukrajinski oligarh novoizvoljenemu predsedniku Zelenskemu svetuje,  naj se odreče varčevalnemu programu Mednarodnega monetarnega sklada, ali pa naj neha odplačevati ukrajinske dolgove. Kolomoisky naj bi bil zakulisna sila za komikom Vladimirjem Zelenskim,  ki je v drugem krogu predsedniških volitev premagal prejšnjega predsednika, Petra Porošenka, čeprav sam trdi, da se nima namena vmešavati v politiko.

Če bo Zelenski poslušal zahod, bo končal kot Porošenko, s podporo med ljudmi, ki bo med petimi in petnajstimi odstotki, meni oligarh, ki še dodaja, da bi morale ZDA in EU odpisati ukrajinske dolgove. ‘To je vaša igra, vaša geopolitika. Ni vam mar za Ukrajino. Želite škodovati Rusiji in Ukrajina je le izgovor.’

Tako treznega pogleda iz Ukrajine nismo pogosto vajeni. Država je žrtev spopada med zahodom in Rusijo, zaradi česar je moral leta 2014 oblast zapustiti Janukovič in so nasilni protestniki prevzeli oblast, nakar je sledila državljanska vojna na vzhodu in priključitev Krima Rusiji. Zdravilo mednarodnega monetarnega sklada in zahodnih sil je Ukrajince pahnilo v revščino, nekaj kar te mesece zpet okušajo tudi na drugi strani planeta, v Argentini, saj so naivni sprejeli nasvete, zaradi katerih so začeli z brutalnim varčevalnim programom. Varčevalni programi večinoma samo še poslabšajo razmere in države pahnejo v še hujše dolgove in večjo odvisnost.

Še kako se je mogoče strinjati z oceno, da je Ukrajina le izgovor za zaostrovanje odnosov z Rusijo, medtem ko nikomur na zahodu ni mar, da bi pomagal ukrajinskemu ljudstvu. Če bi temu bilo tako, bi namesto orožja, v državo pritekala nepovratna sredstva in bi bili pritiski, da se preneha s korupcijo in državo dvigne v blagostanje, mnogo večji.  Vse kar so Ukrajinci dobili, je bila podarjena Evrovizija, drag šov, medtem ko so ljudje zunaj tega mehurčka še naprej tolkli revščino.

Bo Zelenski kaj spremenil? Kdo ve. Jasno je le to, da bo zelo težko urediti odnose z Rusijo. Dokler bo tako in dokler na zahodu nikomur ne bo mar, bo država trpela in izgubljala prebivalce, ki jo množično zapuščajo. K sreči je gospodarsko že pred leti tako zelo nazadovala, da je edina pot lahko le še navzgor, kar pojasnjuje rast BDP-ja.