Je Trump demokratom postavil past?

Če ga niso mogli premagati s teorijami zarote o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve, demokrati menijo, da ga mogoče lahko zaradi klica ukrajinskemu predsedniku, Volodimirju Zelenskemu. Trump naj bi v telefonskem pogovoru namreč ukrajinskega predsednika izsiljeval, češ da morajo začeti s preiskavo zoper demokratskega kandidata in bivšega podpredsednika ZDA, Josepha Bidena in njegovega sina, sicer bo zadržal 400 milijonov $ v vojaški pomoči.

S tem bi naj po besedah vodje demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi, izdal ameriško nacionalno varnost in načel integriteto volitev. Dovolj dober razlog za začetek procesa impeachmenta.

Trenutno stanje v ZDA je naslednje. Trump kljub nenehnim napadom ohranja svojo podporo, ki sicer ni najvišja, a je trdna. Med demokrati se bije bitka za izbiro kandidata za položaj predsednika ZDA in Joe Biden je v vodstvu pred progresivnima kandidatoma Bernijem Sandersom in Elizabeth Warren, čeprav kaže, da ga je slednja prehitela v ključni državi Iowa. Demokratom ankete kažejo prednost pred Trumpom in med demokratskimi elitami je skorajda konsenz, da je prav Biden tisti, ki ima največ možnosti, čeprav je res, da v primerjavah Trumpa presegajo tudi drugi.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo ameriški predsednik odprl ukrajinsko zgodbo. Nobeno presenečenje ne bo, če se bo v prihodnje izkazalo, da sta Biden in njegov sin imela tam prste v marmeladi. A zdi se, da v tej igri to niti ni tako pomembno. Trump obljublja, da bo objavil vsebino pogovora z ukrajinskim predsednikom in s tem dokazal, da ni pritiskal nanj. Možno je, da je ta manever izvedel le zato, da bi po eni strani demokrate zvlekel v proces impeachmenta, ki bo pozornost preusmeril od drugih tem, ki Američane zanimajo, po drugi strani pa bo vsekakor odprl vprašanja o Bidenu kot kandidatu in o njegovih rabotah v Ukrajini. Ko demokratski kandidati govorijo o Trumpu, ne pa o reformi zdravstvenega zavarovanja, davkih za bogate, reformi pravosodnega sistema in podobnem, izgubljajo pozornost Američanov. Bolj kot na neuspeh obsojen poskus odstavitve predsednika, jih zanima stanje gospodarstva in ali bodo lahko plačevali najemnino, hodili v boljše šole in se jim ne bo treba bati, da bodo v primeru bolezni bankrotirali.

Donald Trump je trol. Prvovrsten. Države sicer ne zna najbolje voditi, zna pa igrati politično igro in odkriva šibke točke svojih nasprotnikov, ki so tako naivni, da na njegove provokacije nenehno pristajajo in nanje odgovarjajo.

Mimogrede, Elizabeth Warren in Bernie Sanders bi lahko iz tega skovala dobiček, saj je Biden še vedno pred obema. Glede na to, da je Elizabeth Warren bolj sredinsko pozicionirana kot Sanders in jo demokratske elite zaradi tega tudi bolje sprejemajo, bi lahko videli nadaljevanje njenega vzpona. No, Trump, razen tega, da jo bo žalil, češ da je Pocahontas, ker trdi, da ima v sebi nekaj indijanske krvi, zoper njo ne bo imel toliko streliva, kot proti Bidenu. Res pa je, da je stric Joe tako priljubljen, ker pač stoji v sredini političnega prostora in ne obljublja večjih sprememb, hkrati pa se lahko kiti s tem, da je vendarle bil podpredsednik v Obamovi administraciji. Med številnimi demokrati to kar nekaj šteje.

One thought on “Je Trump demokratom postavil past?

Komentarji so zaprti.