Podpora Trumpu stabilna, možnosti, da bi ga odstavili z mesta predsednika, ni

Tudi če bodo demokrati zaradi Trumpovega pogovora z ukrajinskim predsednikom šli naprej s procesom impeachmenta, bodo ustavljeni najkasneje v Senatu, kjer imajo republikanci večino. Demokrati imajo večino v Predstavniškem domu, a to ni dovolj.

V resnici je vse skupaj izguba časa s predvidljivim zaključkom.

Teorijo zarote, da so Rusi z vmešavanjem v ameriške predsedniške volitve na oblast spravili Donalda Trumpa, je nadomestila obtožba, da je ameriški predsednik izsiljeval ukrajinskega predsednika, naj začne preiskovati njegovega potencialnega nasprotnika na predsedniških volitvah, demokrata Joea Bidena, sicer bo ustavil pomoč Ukrajini. No, oba predsednika sta to zanikala in objavljen prepis pogovora tudi dokazuje, da se ni zgodilo nič dramatičnega. Bolj zanimivo pa je, kaj za vraga je imel Bidenov sin delati v Ukrajini, za 50000 $ na mesec. Trump bo v predsedniški kampanji seveda to še kako uporabil za obračunavanja z nasprotnikom.

Medtem je podpora predsedniku Trumpu stabilna in niti ne tako slaba, pri nekaj več kot 44%.

Če bo Joe Biden kandidat demokratov za predsednika ZDA, kar je glede na njegovo podporo čisto mogoče, bo Donald Trump njegove ukrajinske rabote še kako uporabljal za napade. Kar dokazuje spodnji oglas:

Konservativni mediji se bodo v tej zgodbi počasi vsi postavili za predsednika, medtem ko liberalni mediji že zdaj ponavljajo napako, ki so jo storili pred prejšnjimi volitvami, leta 2016, ko je Wikileaks obelodanil delovanje Hillary Clinton. Takrat prav tako niso poročali o vsebini depeš, ampak so skušali preusmeriti pozornost. Zato tudi zdaj Bidenu ne postavljajo vprašanj o tem, kaj je počel v Ukrajini in kaj je tam počel njegov sin. Problem zanje, da Američani lahko mimo njih dobijo drugo stran zgodbe in da jim vsaj polovica čisto nič več ne verjame.

Skoraj se zdi, kot da bi Trump demokratom nastavil past, v katero so se ujeli in s tem preusmerili pozornost od perečih vprašanj. Problemov je v ZDA veliko in demokratski kandidati bi morali ponujati rešitve zanje, od zdravstvenega zavarovanja za vse, reforme pravosodnega sistema, modernizacije šolstva, pravičnih minimalnih plač, zelenega new deala in tako dalje. Bolj kot govorijo o Trumpu, manj govorijo o stvareh, ki zanimajo številne Američane. Prav takšne razmere najbolj koristijo ameriškemu predsedniku.

Pogled s progresivne strani. Jimmy Dore in Aaron Mate: