V Ekvadorju konec za rusko RT

Brez poprejšnjega opozorila je ekvadorsko nacionalno telekomunikacijsko podjetje prekinilo oddajanje ruske televizije RT Spanish. Greh Rusov je en sam. Preveč so poročali o protestih v tej državi.

Velika privlačnost RT je mogoče razumeti. Medtem ko domači programi molčijo, Rusi zapolnjujejo odprti prostor. Ruska tiskovna agencija Ruptly pogosto prenaša dogajanje v živo, bodisi da gre za proteste v Franciji, v Ekvadorju ali kje drugje. To pogosto počnejo proti interesom držav, iz katerih poročajo zaradi česar so obtoževani, da so del vmešavanja ruske vlade v njihove notranje zadeve. Obtožbe, ki so se okrepile po porazu Hillary Clinton na ameriških predsedniških volitvah in posledičnem razrastu teorije zarote, da je Kremelj na oblast spravil Donalda Trumpa.

Za napadi na ruske medije se skriva želja ponovno vzpostaviti monopol zahodnih medijev. Preprečiti hočejo, da bi se slišala še druga plat zgodbe, kot tista, ki jo forsirajo zahodne, predvsem ameriške elite. Nekaj, kar je povsem nemogoče doseči in se je končalo že tedaj, ko je na mednarodno medijsko prizorišče odločno zakorakala katarska Al Džazira. Jasno je tudi, da podobno kot zahodne države, tudi številne druge nočejo tolerirati medijev, ki jih predstavljajo v slabi luči. Tako je tudi v Ekvadorju.

Pri tem je tako imenovano vmešavanje pogosto samo neposreden prenos protestov ali represije varnostnih sil. Niti komentar ni potreben.