Evropejci nujno potrebujemo lastno vojsko

In ne samo vojske. Še marsikaj drugega.

Ko so se Američani pod Trumpovim poveljstvom odločili, da bodo raztrgali jedrski sporazum z Iranom, smo Evropejci nekaj godrnjali. Seveda, marsikje so si obetali, da bodo boljši odnosi z islamsko republiko odprli vrata gospodarskim povezavam. Toda razen negodovanja, Evropejci v resnici nimamo veliko vzvodov, s katerimi bi lahko izničili ameriška dejanja.

To se še posebej dobro kaže zdaj, ko Bližnji vzhod trepeta pred novo vojno.

Ali bo skupna evropska vojska del NATO pakta ali pa bo vodena neodvisno, je povsem vseeno. Kar je pomembno je to, da imamo Evropejci na voljo dovolj moči za obrambo naših interesov. Zdaj tega nismo sposobni in delujemo kot priveski večjega ameriškega imperija in smo kot takšni le koleščki vojaškega sistema, ki ga v Washingtonu usmerjajo tja, kamor jih je pač volja. Najbolj proti Rusiji, tudi zavoljo nekaterih držav vzhodne Evrope, bojimo pa se lahko, da v prihodnjih dneh tudi proti Iranu, enkrat v daljni prihodnosti pa proti Kitajski ali celo Turčiji, če se bo slabšanje odnosov s to državo še nadaljevalo.

Evropejci smo šibki. Šibki smo po svoji krivdi.  Razpeti smo med željo po lagodnem življenju, kjer pač gospodar čez veliko lužo odloča o naši obrambi in med nespametnimi sanjami o tem, da je vsaka država zase še sposobna skrbeti zase. Ne, niti Francozi niso ta hip več večji dejavnik intega se tudi zavedajo.Kaj bodo potem šele Španci ali Slovenci.

Če nočemo končati kot bojišče drugih večjih sil, ali kot topovska hrana v kakšni nespametni ameriški pustolovščini, potrebujemo lastno vojsko, ki bo dovolj močna, da bo odvračala od agresije. A ne potrebujemo samo tanke in letala, potrebujemo vedno bolj tudi sposobne obveščevalne službe, ki bodo znale zaznati tuje vmešavanje, potrebujemo tudi sile za kibernetsko vojskovanje, potrebujemo celo lastno vesoljsko vejo oboroženih sil, kajti tudi tam bo v prihodnosti bojišče. Američani so pod Trumpom že naredili prvi korak.

Pa to še ni vse. Da lahko ohranjaš zadostne vojaške sile, ki so tehnološko na ustrezni ravni, potrebuješ tudi celotno oboroževalno industrijo, povezano z raziskovalnimi centri. Potrebuješ pa tudi neodvisnost na številnih drugih področjih, ki niso vojaška. Sem so všteta lastna družabna omrežja, spletni iskalniki, proizvajalci pametnih telefonov in tako dalje….

Čas se izteka. Zavedati se moramo, da se ZDA proti svojim globalnim konkurentom ne bodo borile na svojem ozemlju. Ne bodo se umaknile za svoje meje in hegemonijo kar prepustile Kitajski ali, manj verjetno, Rusiji. Poskusile bodo srečo in to na našem ozemlju proti Rusiji in v vzhodni Aziji proti Kitajski ali čez celotni Bližnji vzhod proti Iranu. Trpeli bomo mi.

Da bi to preprečili, moramo postati resnično neodvisni in sposobni obrambe. Šele tedaj se bomo lahko ognili vpletenosti v večjo vojno med ZDA in njihovimi konkurenti in bomo lahko zavarovali svoje interese.

A da bi to lahko naredili, najprej potrebujemo reformo Evropske unije, ki je edina, ki nam lahko to omogoči. Ta mora dobiti močnejši center, a mora hkrati postati resnično demokratična in delovati v korist svojih ljudi. Če to ne bo mogoče v času, ko  Britanci kot eni večjih zaviralcev odhajajo, kdaj bo?