Možnost izbruha tretje svetovne vojne zaradi krize na Bližnjem vzhodu je minimalna

S tem se ne strinjam:

‘Še nikoli nismo bili tako blizu tretje svetovne vojne kot jedrske vojne kot je to sedaj,’ ocenjuje dr. Ljubica Jelušič, nekdanja obrambna ministrica, profesorica na Katedri za obrambo na FDV.

Vojna med ZDA in Iranom, če bo do le te sploh prišlo, bo vsekakor imela posledice, toda govoriti o tretji svetovni vojni pomeni le širiti nepotrebno paniko.

Iran je država z 80 milijoni prebivalcev in veliko zavezniki v regiji, a gospodarsko, vojaško in tehnološko je mnogo šibkejša od ZDA. V najslabšem primeru lahko sproži plaz terorističnih napadov, nekaj raket lahko prileti do Evrope, potaplja lahko tankerje v Perzijskem zalivu in močno škoduje svetovnemu gospodarstvu, lahko tudi izvaja kibernetske napade, ne more pa iranska vojska napredovati daleč od svojih meja.

Evropejci bomo posledice te vojne občutili gospodarsko in zelo verjetno tudi v obliki valov beguncev.

Iran ne poseduje jedrskega orožja. Ne izraža želje, da bi ga posedoval. Razvijati želi civilni jedrski program. Zaradi tega je jedrska vojna izključena. Obstaja zelo majhna možnost, da bi lahko ZDA uporabile taktično jedrsko orožje proti zelo okrepljenim iranskim ciljem.

Rusija in Kitajska podpirata islamsko republiko Iran, vendar pa ni nobenega signala, da bi v primeru vojne posredovali. Šele tedaj bi prišlo do tretje svetovne vojne, ki bi obsegala večino planeta. Pričakujemo lahko le, da bi obe državi Iran podpirali z orožjem, tehnologijo in denarjem in tako ZDA preprečili zmago.

Ta hip se nam zarisujejo obrisi morebitnega iranskega odgovora na ameriški atentant na njihovega generala Solejmanija. Napadi na civilne cilje so izključeni. Izključena je tudi vsesplošna vojna. Govori se o nekaj omejenih napadih na cilje z visoko vrednostjo. Cilj bi lahko bile vojne ladje ali oporišča, pri čemer bi bilo ubitih nekaj sto pripadnikov ameriških oboroženih sil. Opcija so tudi napadi iranskih
zaveznikov po regiji, najbolj v Iraku, kjer so Američani zaprti v svoja oporišča in kot takšni lahka tarča raketnih in topniških napadov.

Težko je napovedovati prihodnost, toda bolj kot ne kaže, da bomo priča dolgotrajnemu konfliktu, v katerem bosta obe strani izvajali omejene napade na nasprotnika. ZDA recimo v regiji nimajo niti približno dovolj vojakov za pravo vojno z Iranom in da bi dosegle potrebno število, potrebujejo veliko časa. Zdi se tudi, da je obema stranema v interesu, da spopad omejita.