Konflikt z Iranom prinaša večjo grožnjo, kot je to vojna proti terorizmu

Ljudje smo nagnjeni k posploševanju, zaradi česar nas je tako zelo enostavno manipulirati in pripraviti, da se bojimo in sovražimo ter da verjamemo v stvari, ki so zelo daleč od resnice. Posledica tako imenovane vojne proti terorizmu je tudi ta, da je kar nekaj takšnih, ki mislijo, da je Iran teroristična grožnja in sploh ne ločijo med šiiti in suniti. V resnici ne vem, kdaj je bil zadnji teroristični napad kakšnega šiita, vem pa za mnogo napadov sunitskih skrajnežev.

Od  terorističnih napadov septembra 2001 v ZDA, smo veliko poslušali o vojni proti terorizmu, celo o trku civilizacij. Bin Ladnova Al Kaida je Američanom zadala hud udarec in pobila skoraj 3000 ljudi. To je bilo delo vsega skupaj 19 samomorilskih napadalcev. V naslednjih letih je bilo napadov še mnogo več in umrlo je ogromno nedolžnih ljudi, toda tako imenovana vojna proti terorizmu se je bila proti posameznikom in skupinam in manj proti državam.

Da, Talibani so bili zaščitniki in podporniki Al Kaide in ZDA so jih hotele s svojo operacijo leta 2001 odstraniti. Nekaj, kar jim še zdaj ni uspelo. Afganistan je bil seveda svetovno zakotje, revna in nepomembna država. Potem so ZDA napadle in zavzele Irak, ki ni imel nič s terorističnim napadom enajstega septembra in tudi ni posedoval orožja za množično uničevanje, kakor so jim to lažno pripisovali. Z zasedbo so se zelo okrepili skrajneži, tudi Al Kaida, ki so lahko mobilizirali borce iz vsega sunitskega sveta.

A vedeti moramo, da teroristi v svojem boju proti zahodu niso imeli močne države, ki bi jih podpirala. Sami so jo za kratek čas ustvarili v delu Sirije in Iraka. To je bila Islamska država, a ta je bila le posledica uspešnega osvajanja in nikakor ni bila resna država, ki bi lahko vzdrževala industrijo, znanstvenike in vojske, potrebne za večjo vojno. Saudska Arabija, ki bi s svojim bogastvom lahko predstavljala mogočno oporišče takšnim skupinam, je celo ves čas delovala kot ameriški zaveznik, čeprav je seveda res, da je vmes še vedno izvažala zelo skrajno ideologijo, iz katere so se potem napajali skrajneži.

Vojna ZDA proti Iranu odpira možnost mnogo večjega konflikta, kot je bia vojna proti terorizmu. Iran je pač trdnjava šiitov, ki živijo po celotni regiji. Zaradi tega lahko v Teheranu računajo na številne zaveznike. Da, Iran je revna država, toda kljub temu jih moramo jemati resno.  Kljub sankcijam so razvili industrijsko bazo, sposobni so vzdrževati svoje oborožene sile in jih opremljati z nekaterimi zelo sodobnimi orožji. Njihov zadnji napad na ameriško oporišče v Iraku je pokazal, da lahko na meter natančno zadevajo na stotine kilometrov oddaljene cilje. Na voljo imajo dovolj ljudi in sredstev, da lahko podpirajo, urijo in opremljajo svoje zaveznike, kakršne so milice v Iraku, Hezbolah v Libanonu ali celo Hutiji v Jemnu.

Bati se moramo, da bi Iran začel podpirati resnične teroristične organizacije, ki bi si za cilj vzele  civilne cilje po zahodu. Že samostojne teroristične organizacije so nevarne, pomislite kakšno grozo bi lahko sejale takšne, ki bi imele podporo države.

Boj proti Al Kaidi, Islamski državi in kar je podobnih skupin je zahteval veliko življenj, a bi se v primerjavi z vojno proti Iranu in zaveznikom,  lahko izkazal za mnogo manj nevarnega. Islamske republike Iran in cele množice njihovih zaveznikov resnično ne gre podcenjevati.

Zavedati se pa  moramo zavedati naslednjega: sunitsko šiitski razkol je zelo globok in razen izjem, se bo le malokdo iz sunitskega sveta pripravljen boriti za Iran. V zalivskih monarhijah, kakršna je Saudska Arabija, bodo celo podpirali ZDA, saj Iran vidijo kot največjo grožnjo.