Bloombergu se ne zdi nič narobe, če lahko kupi volitve

V torkovem sočenju demokratov v Južni Karolini, je nekdanji župan New Yorka, Michael Bloomberg, malodane priznal, da je kupil člane ameriškega kongresa. Bloomberg, milijarder, ki ga mnogi Sandersovi privrženci imenujejo za oligarha, v Južni Karolini sploh ni na seznamu kandidatov, ker vse stavi na bolj pomembne države z več delegati, zmago pa meni doseči z ogromnimi denarnimi vložki. Jasno je, od kod mu misel, da lahko z denarjem kupuje volitve.

Do zdaj je za kampanjo namenil že okoli pol milijarde $.

Med soočenjem ga je senatorka iz Massachusettsa, Elizabeth Warren, napadla zaradi njegovih prispevkov republikancem, kakršen je senator iz Južne Karoline, Lindsey Graham. Grahamu je Bloomberg leta 2014 namenil 250000 $. Prav tako je milijone $ namenil republikanskemu senatorju iz Pennsylvanije, Patu Toomeyju, ki je za dva odstotka premagal demokratsko kandidatko.

Bloomberg se je napada branil s tem, da je ogromno denarja prispeval tudi za demokrate. ‘Govorijo o 40 demokratih. Enaindvajset od teh je ljudi, za katere sem za njihovo izvolitev porabil sto milijonov $,’ se je branil Bloomberg. Je s tem priznal, kako deluje ameriški politični sistem? Da, zagotovo. A to ni nobena novica. S tem se je le še bolj razjasnila razlika med njim in trenutno vodilnim v demokratski tekmi, Bernijem Sandersom.

Po soočenju v Južni Karolini se je po spletu razširila tudi novica, da je bilo za vstopnico potrebno odšteti 1700 $, kar bi naj pojasnilo pozitivno nastrojenost občinstva do Bloomberga in negativno do progresivnega dvojca Warren in Sanders. Kot je dejal Sanders, navadni ljudje iz delavskega razreda pač nimajo dovolj denarja, da bi se lahko udeležili takšnih dogodkov. Organizatorji soočenja so že pojasnili, da je bilo veliko vstopnic razdeljenih med kandidate in aktiviste in da so te bile brezplačne, težje pa je ugotoviti, kolikšen je bil odstotek teh, ki so si vstopnice lahko kupili.