Koronavirus: le še eno politično bojišče

Pri nas paniko pred koronavirusom širi opozicija, v ZDA pa njim ideološko sorodna oblast v opozarjanju na nevarnost vidi teorijo zarote. Kot da bi to bilo le še eno bojišče, kjer ni pomembna resnica, ampak koliko ljudi lahko prepričaš, da nasprotnik ne dela prav. V Sloveniji se širijo zgodbe o potrjenih primerih, čeprav do zdaj ni bilo še nobenega in nekateri bi meje že kar zapirali, medtem ko drugi fantazirajo o vseh nevarnostih, ki jih prenašajo begunci in migranti. Cilj je povsem očitno očrniti delo vlade in državnih institucij.

V ZDA ideološki sorodniki naših večinoma spletnih kritikov razmišljajo ravno obratno. Seveda, njihov človek je na oblasti in trditve, da ZDA niso pripravljene na širitev koronavirusa, sprejemajo kot napad na Trumpovo vladavino.

V torek je vodja ameriškega nacionalnega centra za imunizacijo in dihalne bolezni, Nancy Messonnier opozorila Američane, da je izbruh koronavirusa v ZDA neizogiben. To je sprožilo pozive administraciji, naj ukrepa. Smola za ameriškega predsednika, ki je na svojem obisku v Indiji izjavil, da je izbruh pod nadzorom. Da bi to še podkrepil, je v sredo, že doma v ZDA, imel celo tiskovno konferenco, kjer je zatrdil, da nevarnost Američanom ostaja majhna’ in da četudi se administracija pripravlja na najhujši scenarij, ne verjame, da bo do tega prišlo. Kot mnogi, ki koronavirusa ne jemljejo najbolj resno, je opozoril, da gripa letno zahteva mnogo več življenj.

Hitro so se pojavili Trumpovi privrženci, ki so od nekod izbrskali, da je dr. Messonnier sestra nekdanjega namestnika generalnega tožilca, Roda Rosensteina, ki je nadzoroval Muellerjevo preiskavo proti Trumpu in je po nekem poročilu nekoč razpravljal o tem, kako predsednika odstraniti s položaja. Od tu je bil le še en korak do obtožbe, da gre za širjenje panike, ki bi naj škodovala predsedniku.

‘Rod Rosenstein je kot vsi vemo definitivno delal, da bi spodkopal Trumpovo administracijo, kar je čudno točno to, kar počne njegova sestra, ko skuša spodkopati bolj logično in umirjeno sporočilo predsednikove ekipe o virusu,’ je na svojem blogu zapisal konservativni pisec Wayne Dupree.

Vse se da izkoristiti v politične namene. Tudi koronavirus. Kakor ponavadi, hitro nastaneta dva tabora, ki potem pretiravata v to ali ono smer. Eni verjamejo, da oblasti lažejo in da je bolezen mnogo bolj nevarna in že pred vrati, drugi se posmehujejo, da je to le malo hujša gripa in se ne bojijo ničesar. Tako v ZDA, tako v Sloveniji.

V Sloveniji bi ta komedija kmalu lahko postala še hujša, saj se ob spremembi oblasti lahko vloge v trenutku obrnejo in se tisti, ki so do zdaj strašili pred nevarnostjo, začnejo posmehovati tistim, ki bodo novo oblast kritizirali, češ da ne naredi dovolj, medtem ko so se še do včeraj sami posmehovali vsem, ki so širili strahove.