Egipt v pomoč sirskim Kurdom?

Egipt, Združeni Arabski Emirati in Saudska Arabija bi naj Sirskim demokratskim silam nudili vojaško pomoč v njihovem boju proti turškim silam v severovzhodnem delu Sirije, poroča Middle East Eye. Sirske demokratske sile so pretežno sestavljene iz kurdskih borcev.

Turčija je oktobra lanskega leta v operaciji poimenovani ‘Pomlad miru’, prodrla na severovzhod Sirije, ob sočasnem umiku ameriških sil. Kasneje je sporazum med Kurdi in sirsko vlado omogočil dogovor med Ankaro in Moskvo, ki je razmere umiril.

SDF bi naj iz Saudske Arabije in Združenih Arabskih Emiratov ob egiptovski koordinaciji dobivala tudi finančna sredstva, v samem Egiptu pa bi naj dobila svojega diplomatskega predstavnika.

Turčija in Egipt sta v sporu v Libiji. V Kairu podpirajo sile generala Haftarja, v Ankari pa želijo preprečiti poraz s strani Združenih narodov priznane vlade. Zaradi tega so v Libijo napotili svoje vojake, a tudi veliko borcev iz Sirije, ki se borijo na njihovi strani. Egipt se je očitno odločil, da Turkom zaradi njihovega vmešavanja v Libijo oteži življenje na njihovem pragu, v Siriji.

Ta hip je Turčija v sila slabem položaju, obkrožena z nasprotniki. Njihove agresivne poteze v Libiji, Siriji in tudi proti Grčiji s pošiljanjem migrantov na mejo, jim niso naredile veliko prijateljev. K sreči se je do zdaj Erdogan še vedno pravočasno ustavil, preden bi prišlo do večje vojne. Tako se je zgodilo v Siriji, kjer ni tvegal pravega razkola z Rusijo. Morebiti je to lekcija za Evropejce, da mu ne smemo preveč popuščati.