Upanje za Severno Makedonijo in Albanijo. EU bo začela s pristopnimi pogovori

Evropska unija bi naj začela s pristopnimi pogovori z dvema državama zahodnega Balkana, Severno Makedonijo in Albanijo, poroča Reuters.

Da pride do pogovorov, morajo biti soglasne vse države članice. V preteklosti zaradi nasprotovanja Francije in Nizozemske ni bilo premika. Prav tako je bila ovira Grčija, ki pa bi naj popustila, ker zadnji osnutek odločitve o začetku pogajanj vsebuje  zahtevo o spoštovanju pravic manjšin v Albaniji.

Po izstopu Združenega kraljestva bi tako EU lahko kmalu stopila na pot ponovne razširitve. Zdaj blok sestavlja 27 držav članic.

A ob tem je treba opozoriti na vidno nemoč povezave ob izbruhu koronavirusa. EU je ob reševanju krize v ozadju, medtem pa se države članice rešujejo, kakor vedo in znajo. Rusija, Kitajska in celo Kuba so do zdaj znale v propagandne namene mnogo bolje izkoristiti svojo pomoč prizadetim v Evropi, kot naša skupna domovina. Kdo ve, če se tudi reševanje gospodarske krize, ki prihaja, ne bo prevalilo na ramena posameznih držav članic in ne bo koordiniranega odgovora, ki je sicer nujen za pozitivno rešitev.

Tako neuigrane in šibke Evropske unije ne potrebujemo.