Je Poljska preprečila prelet ruskih letal s pomočjo za Italijo?

Tako kot Kitajska, tudi Rusija v času krize Italiji pomaga z medicinskimi pripomočki in zdravniki. Potem, ko sta se ruski predsednik Putin in italijanski predsednik vlade Conte pogovarjala po telefonu, je ruski predsednik obljubil pomoč in iz Moskve so v nedeljo proti Italiji vzletela prva transportna letala. Toda, namesto da bi ubrala najkrajšo pot, so naredila velik ovinek. Namesto čez Poljsko in Češko, so letela čez Črno morje in potem proti zahodu.

Ruski senator in nekdanji predsednik odbora za zunanje zadeve ruske Dume, Aleksej Pushkov, je v ponedeljek Poljsko obtožil, da je Rusom zavrnila uporabo svojega zračnega prostora. (Popravek: ruski senator je izbrisal svoj tvit, Poljska pa je zanikala, da bi Rusija od nje sploh zahtevala dovoljenje za prelet. Kaže, da gre za lažno novico.)

Niti v času krize mnogi niso sposobni na stran postaviti svojih zgodovinskih zamer in geopolitičnih interesov. To lahko vidimo tudi v nadaljevanju ameriških sankcij proti Iranu, ki nujno potrebuje pomoč, saj je med najbolj prizadetimi državami na svetu. Koronavirus je tam terjal že 1812 žrtev.

V Italiji, ki je ta hip v Evropi najbolj na udaru koronavirusa, saj je umrlo že več kot 6000 ljudi, so hvaležni za vso pomoč, ki jo lahko dobijo. Vsekakor so pri tem opazili, da je Evropska unija, katere članica so, nesposobna to nuditi in ruska, kitajska in celo kubanska pomoč je dobrodošla. To bo imelo tudi posledice na javno mnenje. V prihodnosti bodo Italijani manj dovzetni za negativno propagando proti tem državam.


Iz Rusije z ljubeznijo, pomoč za Italijo. V Moskvi so pripravili za devet letal pomoči.

Tako daleč gre zagrenjenost privržencev trde politike do Rusije, da bi najraje videli, da ljudje umirajo, kot da ta država eni izmed članic EU nudi pomoč. Zanje so ruske poteze le poskus razbitja povezave in menijo, da Putin izkorišča šibkost EU. Vrstijo se tudi obrožbe, da iz Rusije izvira organizirana kampanja dezinformacij, ki imajo za cilj vnašati zmedo in spodkopati zaupanje v domače voditelje.

Podobne obtožbe so usmerjene tudi proti Kitajski.

To ja malo verjetno. Gre za ponavljanje teorije zarote, da je rusko vmešavanje na oblast v ZDA pripeljalo Donalda Trumpa in da je Rusija s svojimi vojskami spletnih trolov marsikje po svetu skušala vplivati na volitve. Svojo vlogo bi naj imeli tudi ruski mediji. A to je neumnost, saj je raznovrstnih aktivistov na spletu v vsaki državi malo morje in se lažne novice širijo iz vseh strani, mediji pa so povsod polni negativnih zgodb. Preprosto nemogoče je, da bi nekaj ruskih twitter računov lahko imelo večji vpliv na rezultat volitev v ZDA, kot vse milijarde in milijarde namenjene za politično oglaševanje.

Resnica je boleča. Za ves razdor in nezaupanje v Evropi so krive politične in druge elite, ki ne znajo najti odgovore na izzive tega časa. Enako velja za ZDA. Če bodo Italijani še manj zaupali v Evropsko unijo, to ne bo krivda Kitajcev, Rusov in Kubancev, ki jim nudijo pomoč, ampak skupnih struktur, ki niso dovolj močne, da bi lahko v času krize pomagale državam članicam. Saj se že od daleč vidi, da se vsaka država rešuje sama.

Prav tako je prav patetično v isti sapi obtoževati Rusijo in Kitajsko, da zlorabljata svojo pomoč za povečevanje vpliva v svetu, hkrati pa molčati ob nadaljevanju ameriške prisotnosti v Iraku in Siriji, kjer niso dobrodošli. V Iraku je ta razkorak med Kitajsko in ZDA še kako dobro viden. Medtem ko Kitajci pošiljajo pomoč, Američani vsake toliko časa bombardirajo, da, tudi pripadnike iraških oboroženih sil.

Sprejemanje pomoči ne bo razbilo Evropske unije, tudi če ta pomoč prihaja s strani globalnih konkurentov. Kar povezavo bo uničilo, je pomanjkanje solidarnosti in odsotnost skupnega centra odločanja. Če bo EU spodletelo tudi reševanje gospodarske krize, ki prihaja za zdravstveno, potem je resnično vprašanje, kakšna je še sploh vrednost te povezave.