Vlada predstavila krizni paket. Zdaj smo vsi socialisti

Današnjo tiskovno konferenco vlade lahko samo pohvalimo. Končno je predsednik vlade naredil korak proč od nenehnega obračunavanja s svojimi nasprotniki in prejšno vlado in predstavil ukrepe za reševanje ne le slovenskega gospodarstva, ampak tudi navadnih državljanov. Skupaj z obema podpredsednikoma vlade, Zdravkom Počivalškom in Aleksandro Pivec, finančnim ministrom Andrejem Šircljem in vodjo posebne posvetovalne skupine, Matejem Lahovnikom, je orisal reševalni paket, na katerem je vlada delala pretekle dni.

Ta paket je, kolikor je do zdaj znano, dober. Gre za ogromno intervencijo v delovanje gospodarstva in življenja ljudi. Sredstva bi naj dosegala dve milijardi evrov. Gre za poskus začasne zamrznitve stanja za čas, dokler traja zdravstvena kriza, da bi se pozneje gospodarstvo lahko lažje pobralo. Zamrznitev stanja pomeni, da so sprejeti ukrepi, ki bodo preprečili naraščanje brezposelnosti in bodo tistim brez dohodkov pomagali preživeti krizo, preprečili pa bodo sesutje dela gospodarstva, ki zdaj najbolj trpi.

Po domače, gre za socializem, a tokrat ne le za bogate, za banke, kakor se je reševalo prejšno veliko gospodarsko krizo, ki je izbruhnila ob koncu leta 2007 v ZDA, ampak tudi socializem za državljane.

Samozaposleni bodo tako upravičeni do temeljnega dohodka v višini 70% minimalne plače in jim ne bo treba plačevati prispevkov. Revnejši upokojenci bodo dobili v sredini aprila enkratni znesek, visok glede na višino njihove pokojnine. Nadomestila za bolniške odsotnosti ne bo več kril delodajalec, ampak ZZZS. Tisti, ki ne morejo na delo zaradi varstva otrok in ki so bili do zdaj upravičeni do 50% svoje plače, bodo izenačeni z vsemi, ki so na čakanju, torej se jim bo izplačalo 80% plače. Vsi, ki bodo izgubili zaposlitev, bodo takoj upravičeni do nadomestila.

Ukrepov, ki jih predlaga vlada, je še več in vsi gredo v smer velikega državnega posredovanja v korist gospodarstva in državljanov. Razen pri funkcionarjih, ni govora o zategovanju pasov in strogo upoštevanje fiskalnega pravila je zavrženo, kakor je bilo jasno od vsega začetka, da se bo zgodilo ob prvi večji krizi.

Odzivi na tiskovno konferenco so bolj kot ne pozitivni tudi s strani nasprotnikov trenutne vlade. Malo razlogov je, da teh ukrepov ne bi podprli celo v opoziciji, čeprav to seveda ni njihovo delo. Odgovornost za rešitve je pač pri vladajočih, opozicija je tu, da išče napake, nanje opozarja in predlaga svoje rešitve, delo obojih pa se bo potem ocenjevalo na prihodnjih volitvah.

Ukrepi te in prejšnje vlade so bili do zdaj dokaj dobri in pravočasni. Slovenija je na dobri poti. Na boljši, kot mnoge druge države. Seveda so kritike, ki pa so pogosto iz čisto političnih vzgibov. Proti prejšnji in proti trenutni vladi. Demokracija in svoboda izražanja sta zelo pomembni in prav zaradi tega ne smemo v teh kriznih časih spodkopavati ureditve naše države. Kritika je sestavni del te ureditve. Vendar pa je treba pri tem biti čim bolj pošten in čim manj okužen z virusom sovraštva. Vladajoči pri tem nosijo večjo odgovornost in na njih je, da se ne odzivajo na vsak napad, ki prileti v njihovo smer, sploh pa ni modro vzpodbujati sovraštva, kar se tako grdo pozna pri privržencih ene izmed strank koalicije.

Čisto upravičeno je pri vsem, kar se dogaja, opozarjati tudi na strašanski preobrat v tem, kar so predstavniki dveh strank vladajoče koalicije, SDS in NSi, govorili v opoziciji in za časa druge Janševe vlade in kar se počne zdaj. Kdo ve, če so se sami naučili lekcije, ali gre za pritisk iz večjih držav članic EU, ampak zdaj podpirajo marsikaj, čemur so še pred letom dni goreče nasprotovali. S tem se je izkazalo, da smo tisti, ki smo trdili, da je bilo zategovanje pasov, bolestno varčevanje v časih hude gospodarske krize v začetku tega desetletja, popolnoma napačna pot. S tem so razmere samo še poslabšali in krizo poglobili.

Tokrat bodo, k sreči, ubrali drugo pot. Le upamo lahko, da zdravstveni del krize ne bo trajal tako dolgo, da bo izničil še najbolj dobronamerne načrte.

One thought on “Vlada predstavila krizni paket. Zdaj smo vsi socialisti

Komentarji so zaprti.