Kaj nam sporočajo vladajoči, ko se brez mask sprehajajo naokoli?

Na svoji prvi seji, zdaj že pred več kot mesecem dni, je tretja Janševa vlada razburila del slovenske javnosti, ker so si udeleženci nadeli zaščitne maske. Da je to neodgovorno, so trdili vsi, ki so menili, da je šlo za potrato v času, ko mask primanjkuje tistim, ki jih potrebujejo pri svojem delu.

Šlo je za simbolično gesto, ki bi naj prebivalce Slovenije opozorila na resnost situacije. Kot marsikaj drugega, je tudi ta poteza postala stvar politizacije, a mogoče jo je bilo razumeti dobronamerno. Ne preveč spretno, a dobronamerno.

Pod to vlado smo se navadili sprememb navodil in pogosto zmedenega komuniciranja z javnostjo. To je tudi posledica situacije, ko nihče na vsem svetu ne ve točno, kakšna je prava pot naprej. Tako so enkrat maske neobvezne in morebiti celo škodljive, potem postanejo obvezne in nujne. Uporabljamo rokavice, potem jih ne uporabljamo več. Držati moramo medsebojno distanco, ampak ljudje še vedno hodijo na delovna mesta, kjer je vprašljivo, če to distanco držijo. Ne smemo iz svojih občin, a prava kriza se dogaja v domovih za starejše.

Ni čudno, če s tem zaupanje v vladajoče pada.

Fotografija, na kateri lahko vidimo predsednika republike, obrambnega ministra in predstavnike policije in vojske, vse brez mask, vse, brez da bi vzdrževali potrebno radzaljo, samo še prispeva h krepitvi nezadovoljstva in nezaupanja.

vojaki

Če lahko oni, zakaj ne smemo mi? Nam kaj prikrivajo? So oni prvorazdredni, mi vsi ostali pa drugorazredni? Takšna so lahko vprašanja, ki se postavljajo navadnim prebivalcem Slovenije. Medtem, ko so zaprti med štiri stene svojih stanovanj in razmišljajo, ali bodo letos lahko šli na dopust v tujino in če bodo do dopusta sploh upravičeni, se vrh države naokoli sprehaja, kot da gre na izlet. Takšen državljan mora biti ogorčen, ker se zaveda, da bi njega, če bi naredil enako, na vse odklone prežeči novinarji obravnavali malodane kot kriminalca. Pa četudi bi samo šel v drugo občino, v sicer skoraj povsem prazen turistični kraj, na sprehod.

Da, res se takšne epizode izkorišča za politična obračunavanja. Opozicija in nasprotniki vlade bodo izkoristili vsako priložnost. Toda, vladajoči se morajo kljub temu zavedati, kaj počnejo. Mogoče niti ne celo kljub temu, ampak tudi zaradi tega. Biti morajo v vzor. Če hočejo voditi državo in prebivalce te države, potem morajo vzbujati zaupanje in na svojih ramenih nositi del bremena. Tudi če to pomeni, da si na lep sončen dan nadenejo maske in da med seboj vzržujejo potrebno razdaljo.