Marjan Šarec o stranpoteh vlade. »Uživajte, dokler še lahko!« jim svetuje

Včeraj se je bivši predsednik vlade, Marjan Šarec, na facebooku razpisal o vseh stranpoteh trenutne vlade in priznati moram, da je vse, kar je zapisal, res. Dobro je novi vladi postavil ogledalo.

Dva ministra sta skakljala okoli tovornjakov in se nastavljala fotoaparatom, ob vsaki pošiljki posebej. Oba nadzaslužna za blaginjo slovenskega naroda, saj sta omogočila obstoj države kot take. Dobro, smo si rekli, moderni časi, PR je pomemben in pogoltnili tudi to. Dokler nismo kar naenkrat izvedeli, da imata oba ministra takšne in drugačne povezave s podjetji.
Ko so začela deževati vprašanja o družinskih povezavah, kar naenkrat nobeden od njiju ni bil pristojen ne za certifikate, ne dobave, pravzaprav ju sploh ni bilo zraven.

Ne bom trdil, da je bil odziv vlade na krizo posebej slab. Prejšnja in trenutna vlada sta se s širjenjem Covid-19 spopadli podobno kot v drugih, bolj uspešnih državah. Ukrepi so bili pravočasni, čeprav skoraj zagotovo premalo strogi, zaradi česar ne moremo pričakovati, da se bo ta nočna mora kmalu končala. Kot drugje po svetu, je tudi v Sloveniji bilo premalo mask. Proizvodnja v zahodnem svetu je majhna, potrebe pa so se v zelo kratkem času silovito povečale, zato tudi ni presenečenje, da se je začela brezobzirna tekma za opremo. Toda, ob tem ni mogoče spregledati  nekaterih čudnih povezav, ki jih bo v prihodnosti nujno treba preiskati, da ne govorimo o kvaliteti nekaterih mask, ki so bile drago plačane.

Da se bo SDS obnašala tako, kot se, je bilo pričakovano. Dolgo so čakali na priložnost in marsikdo, ki je prej besno napadal politične nasprotnike in vse drugače misleče na družabnih omrežjih, si je v resnici obetal dobro plačano službo v bližini vzvodov moči. Zdaj je prišel njihov trenutek.

…medtem stranka SDS izvaja vsakovrstno dejavnost. Napada nacionalno RTV hišo, posledično je zamenjala že tri člane nadzornega odbora s »pravimi in našimi«. Piše depeše v tujino, za katere ni nihče odgovoren, niti zanje ni nihče vedel. Ne glede na to, da je predsednik vlade retvital tvit, v katerem piše, da je Vlada RS poslala depešo o »komunističnih« medijih. Kdo bi jih boljše prepoznal, kakor nekdaj zagrizeni komunisti, mar ne? No, saj je tudi smučal 28.2. v Italiji. Ko pa to ni več v skladu z dnevnimi potrebami, se besedica »danes« mirno spremeni v »lani«.

Vedno hujše bo in plakati, na katerih so ruski gasilci, so še najmanj. Če kaj, je to rahlo komično.

Imajo tudi čas za plakatiranje cele države s plakati stranke SDS in s tem jasno kažejo, da se proti virusu bori samo stranka SDS, druge tri so dobre malo za zraven, da bodo krive, ko bo šlo kaj narobe. Seveda, saj gre vendar za operativno in neideološko vlado, če citiram stranki SMC in DeSUS. Na plakatih so fotografije italijanske trgovke in ruskih gasilcev, vsaj policisti so slovenski. Sploh nima smisla spraševati o stroških in podobnih »malenkostih«.

Marjan Šarec napoveduje, da bo LMŠ močna opozicija.

Zaradi vsega bo LMŠ postala zahtevna opozicija in bo nastavljala ogledalo oblasti. Tudi v vladi smo pokazali, da želimo delati za ljudi, da nas zanima prihodnost in tako bo tudi v bodoče. Smo edina prava sredinska opcija, ki se izogiba ekstremizmu in ne oklepa oblasti za vsako ceno.

Pa naj sklenem s sporočilom vladi, citiral bom pa Jelka Kacina: »Uživajte, dokler še lahko!«

Ob zapisu bivšega predsednika vlade ne morem mimo njegove odgovornosti za sestavo trenutne vlade. Če je že hotel na predčasne volitve, bi se moral pravočasno pogovoriti s potencialnimi partnerji in preprečiti koalicijo med SDS, NSi in SMC in DeSUS. To je bila njegova napaka in marsikdo mu bo zameril. No, pustimo ob strani, da bi bolj težko izvedli volitve v času krize.

Podpora vladi se že ohlaja, kar ni nobeno presenečenje. Predolgo vse skupaj traja in ljudje postajajo vedno bolj nezadovoljni. To ni krivda vlade, ampak pač dejstvo življenja. Je pa si vlada sama zadala veliko bolečih udarcev, za katere ne more kriviti nikogar, razen sebe. Najprej katastrofalno komuniciranje, ko ljudje ne vedo, ali naj nosijo maske, ali ne, ali so rokavice koristne, ali ne in jim tudi ni jasno, zakaj ne smejo prestopiti meje svoje občine, medtem pa se koronavirus širi v domovih za starejše in tega nihče ni sposoben ustaviti. Potem so tu sporni posli z maskami. Vprašanj, ali so ti posli čisti, je vedno več. Vsaj za enega vemo, da je bil izpeljan skrajno nemoralno, kot je to priznal Pecečnik in se pohvalil, da je bila pošiljka mask malodane ukradena. Očitna negativna kadrovska selekcija, ko predvsem ena stranka vladajoče koalicije na ključne položaje postavlja, milo rečeno, sporne ljudi, je tudi eden izmed razlogov, da državljani postajajo nemirni. Še hujši šok podpori vlade pa bo prišel, če obljubljena pomoč gospodarstvu in prebivalcev te države ne bo prišla pravočasno.

Ocenjujemo, da bo od koalicijskih strank le SDS ohranila svojo podporo. SMC je mrtva stranka in tega se zaveda tudi njen predsednik Zdravko Počivalšek. Aleksandra Pivec se trudi, da bi nagovorila upokojence, tudi z majhnimi darilci in da bi obenem čim bolj izkoristila svoj položaj kmetijske ministrice. To bi celo lahko bila uspešna strategija, a veliko ljudi ji bo zamerilo sodelovanje z Janezom Janšo. NSi je medtem potisnjena v ozadje in Matej Tonin se kljub fotografiranju s pošiljkami mask, ni uspel prebiti v ospredje.

V opoziciji je še bolj zanimivo. LMŠ se podpora znižuje. Da, Šarcu marsikdo zameri njegov odstop in ga krivi za vlado, ki jo imamo. Toda, kam bo šel ta sredinski, liberalni bazen volivcev, ki ga Šarec nagovarja, ki ga je nagovarjal Cerar, še prej Jankovič? Mogoče, da se bo prelil k SD. Mogoče, da se bo v trenutku odločitve spet mobiliziral za Šarcem. Mogoče, da bo nekaj pridobila Alenka Bratušek. Mogoče, da bo nastala spet nova instant stranka. Mogoče bo na dan volitev preprosto ostal doma. Nihče v resnici ne ve.

Marjan Šarec lahko, če bo v opoziciji uspešno deloval, vse obrne v svojo prid. Še vedno verjamem, da je to mogoče in da lahko po naslednjih volitvah spet postane predsednik vlade.