Rutger Bregman ima zelo pozitiven pogled na naravo človeštva

Ta pogovor o človeški naravi na Novara Media je super zanimiv. Rutger Bregman ima zelo pozitiven pogled na človeško naravo. Moram priznati, da me je premaknil v mojem dokaj pesimističnem pogledu na človeštvo, predvsem v časih krize. Če tako pomislim, je kar nekaj primerov, ko so elite pričakovale, da se bo navadnim ljudem utrgalo, a so potem zgledno sodelovali.

Zanimivo je tudi, ko govori o eksperimentu v Stanfordu. S tem se sooči vsak, ki ga vsaj malo zanima sociologija. Spomnim se tega s FDV-ja. Rutger vse skupaj osvetli z drugačno lučjo. Po njegovem mnenju je šlo za prevaro.

Primerja norveški in ameriški zaporniški sistem. Mogoče se zdi skregano z zdravo pametjo, da se z zaporniki ravna čim bolj humano in se jim celo dopušča veliko svobode, a trdi ameriški sistem je pravzaprav šola za kriminalce, medtem ko je v norveškem bolj malo povratnikov.

V drugi svetovni vojni je večina ameriških vojakov streljala v prazno, nekam v smer nasprotnika, ali celo namerno nad glavami. Ubijati ni tako enostavno, kot to prikazuje zabavna industrija. Zaradi tega je ameriška vojska dobro preštudirala sistem indoktrinacije vojakov. Ko gledate kakšno oddajo o urjenju vojakov, se morate zavedati, da pogosto gre za pranje možganov, da bodo vojaki v vsaki situaciji pripravljeni slediti ukazom in ubijati nasprotnike. Cilj je ustvariti poslušno, disciplinirano vojsko.

Res priporočam ta pogovor. Celo zamikalo me je, da bi kupil Bregmanovo knjigo, Človeštvo.