El-Sisi v Libiji potegnil rdečo črto. Vladi v Tripolisu sporoča, da bo Egipt posredoval, če jo prestopi

Nočna mora v Libiji se noče in noče končati. Država, ki je pod diktaturo polkovnika Gadafija veljala za najbogatejšo afriško državo, se je spremenila v kaotično, propadlo ozemlje, za katerega se borita s strani Združenih narodov priznana vlada v Tripolisu in sile generala Haftarja, ki ima svoje glavno oporišče v Bengaziju. Obe strani imata podporo zunanjih sil. Velika turška investicija v orožju, oboroženih milicah in celo v turških vojakih, je pred kratkim preobrnila razmere na bojišču in sile generala Haftarja, ki jih med drugim podpirajo celo ruski plačanci, so morale pobegniti potem, ko so se mesece in mesece zadrževale pred samo libijsko prestolnico in je kazalo, da je zmaga že v njihovih rokah.

A poraz Haftarjevih sil je pripeljal do nevarnosti posredovanja sosednjega Egipta, ki podpira generala Haftarja. Že dneve Egipčani zbirajo velike sile na meji z Libijo, predsednik Egipta, Abdel Fattah el-Sisi pa je da jasno vedeti, da bo posredoval, če bodo sile mednarodno priznane vlade še nadaljevale s svojim napredovanjem. Trenutno se nahajajo ob libijskem mestu Sirte.

‘Sirte in Jufra sta rdeča črta,’ je povedal pred zbranim vojaštvom na sami meji z Libijo.

V libijske notranje zadeve se vmešava impresivno število držav. Rusi, Egipčani, Združeni Arabski Emirati,  Grki, Francozi, so na strani generala Haftarja. Italijani in Turki podpirajo s strani ZN priznano vlado. Tragedija, ki je posledica nedomišljene podpore upornikom, ki so tudi z vojaško pomočjo zahodnih in arabskih držav leta 2011 strmoglavili polkovnika Gadafija, ne da bi potem ravnali odgovorno in pomagali državi na noge. Ne, preprosto so jo pustili v razsulu, celo takšnem, da se je v Libiji razrasla trgovina s sužnji. Migranti iz podsaharske Afrike so lahke tarče prekupčevalcev.

El-Sisi si je za svoje morebitno posredovanje že zagotovil podporo Združenih Arabskih Emiratov in Saudske Arabije.