Matej Klarič o tem, da novi obrazi ne bodo dovolj

Rešiteljev smo že imeli dovolj. Jahanje na antijanšističnem valu nam je prineslo samo razočaranja. Tu vodijo liberalno usmerjeni volivci, ki  skoraj vedno odločijo o tem, kdo nam bo vladal in ki tako radi zavržejo politike, ki so jih še malo prej kovali v zvezde.

Matej Klarič na spletni strani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije:

Ponovno iskanje odrešenika, ki ne bo ponudil pravih alternativ in odgovorov na pomembna vprašanja, povezana s podnebno krizo, razbohotenimi kršitvami delavskih pravic, vse večjo prekarizacijo, poveličevanjem (neo)fašističnih idej, privatizacijo zdravstva in šolstva, stanovanjsko problematiko ipd., bo vnaprej obsojeno na neuspeh. Glavna lekcija, ki jo lahko povlečemo iz preteklosti, je, da samo novi obrazi in sprememba načina vodenja še zdaleč ne bodo dovolj. Namesto vrnitve v staro normalnost neoliberalnega kapitalizma, ki vedno znova na oblast pripelje Janševo SDS, potrebujemo dolgoročno vizijo in program, ki nas bo popeljal v novo, boljšo normalnost.

Toda, če se strinjam s tem, da novi obrazi niso rešitev, semhkrati skeptičen do preloma s kapitalizmom in do ustvarjanja alternativne politične ureditve. Dvomim namreč, da je za kaj takšnega dovolj podpore. Še več, tisti del volilnega telesa, ki si to želi, že ima svoje predstavnike in ni tako labilen v svoji podpori. Volijo Levico ali SD.

Problem je liberalni del volilnega telesa, ta pa bolj kot ne še vedno prisega na kapitalizem, čeprav to nerad prizna. Ta liberalni del volilnega telesa dobro predstavljajo stranke, ki so ekonomsko liberalne, a le to rade prekrijejo s progresivno socialno politiko, s podporo pravicam LGTB skupnosti, na primer. Kar si oni v resnici želijo, je le kompetenten voditelj, ne radikalna sprememba sistema.