Trumpova Amerika v razsulu

Ankete javnega mnenja ameriškemu predsedniku zelo slabo kažejo. Povrhu se ZDA zaradi neustreznega odziva na krizo s Covid-19 soočajo s hudim gospodarskim šokom. Za tretjino je v zadnjem četrtletju padlo ameriško gospodarstvo. Armada brezposelnih je prav neverjetna.

In potem so tu še protesti, ki so vzniknili po umoru Georga Floyda, ki je še enkrat razgalil vso brutalno ameriške policije. Marsikje so ti protesti pojenjali, a v nekaterih mestih so dosegli tako velike raszežnosti, da se je Trump odločil poslati zvezne sile, da jih zadušijo. Ne gre samo za nezmožnost lokalnih oblasti, seveda, ampak za prekanjeno računico ameriškega predsednika, ki izkorišča dejstvo, da so najhujši protesti v mestih, ki jim vladajo demokrati in na ta način Američane želi prepričati, da bo pod Bidenom vsa Amerika kot Portland ali Seattle.

Toda, to je Trumpova Amerika. Da je stanje takšno, kot je, je odgovoren samo vrhovni poveljnik, ki namesto da bi pomirjal, samo še priliva olje na ogenj. Če bo nadaljeval s tem, bo ZDA pripeljal v nevarnost državljanjske vojne. Zdaj, ko toliko Američanov z grozo gleda v prihodnost, saj so izgubili zaposlitve, država pa namesto množicam raje pomaga velikim podjetjem, je le še korak od protestov do oboroženih milic, ki bodo stvari vzele v svoje roke. Na obeh straneh velikega ameriškega političnega razkola.

Kljub temu, da so razmere zelo slabe pa je v ZDA še vedno veliko naivnih, neumnih ljudi, predvsem na desnici, ki mislijo, da je dodatna doza nasilja zdravilo za vse težave. Po letih in letih oboroževanja policije z odpisano vojaško opremo, po neprizanesljivem preganjanju in množičnem zapiranju večjih in manjših kriminalcev, ZDA niso naredile kdo ve kakšnega napredka, razen da imajo rekordno število svojih državljanov za zapahi. Kar so Američani počeli po vsem svetu, od Iraka do Afganistana, bi nekateri počeli tudi doma in ulice Portlanda spremenili v mali Bagdad, a očitno se niso naučili lekcije, da nasilje rojeva le še več nasilja in da je moč ameriških vojaških in policijskih struktur omejena.