Varnostni svet Združenih narodov ni podaljšal embarga na prodajo orožja Iranu

ZDA so v Varnostnem svetu Združenih narodov v petek doživele hud poraz, saj je za podaljšanje embarga na prodajo orožja islamski republiki Iran razen  njih glasovala le še Dominikanska Republika. Da bodo ZDA neuspešne je bilo jasno že prej, saj se z njimi nista strinjali Rusija in Kitajska.  Velika večina, med njimi tudi evropske zaveznice ZDA kot Združeno kraljestvo, Francija in Nemčija, se je vzdržala.

To predvsem Rusiji in Kitajski odpira možnost  prodaje naprednega orožja Iranu. Evropejci so že ob enostranskem izstopu ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom in novim sankcijam proti tej državi pokazali, da se bojijo ameriških groženj in niti niso bili sposobni  mimo želja Washingtona nadaljevati s civilno trgovino, kaj bi šele prodajali orožje, ki bi v primeru vojne lahko bilo uporabljeno proti ameriškim silam v regiji.

Trinajst let trajajoči embargo bo potekel oktobra.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki se je pred kratkim mudil v Sloveniji in nabiral zaveznike za hladno vojno proti Kitajski, se je odzval s kritiko. Varnostni svet je po njegovem ‘zavrnil smiselno resolucijo za podaljšanje trinajst let starega embarga na prodajo orožja Iranu in je s tem tlakoval pot, da bo vodilna država podpornica terorizma lahko prvič v več kot desetletju nakupovala in prodajala konvencionalno orožje, brez specifičnih omejitev resolucije Združenih narodov.’

Glasovanje je le še poudarilo izolacijo ZDA, ko gre za odnose z Iranom, ki se je dokazano držal jedrskega sporazuma. Trumpova administracija je ta sporazum neodgovorno, enostransko raztrgala in s tem prispevala h krepitvi trenj na Bližnjem vzhodu. Večina sveta si želi, da bi se sporazuma držale tudi ZDA in da Iran ne bi razvijal jedrskega orožja, nekaj, kar očitno ne počne, tudi če že dvajset let poslušamo poročila o tem, da je le še nekaj let od sposobnosti proizvesti jedrsko orožje.

Pričakovati, da ZDA ne bodo poskušale Iran prizadeti z novimi sankcijami, potem ko so doživele poraz v Varnostnem svetu, bi bilo iluzorno. A po vseh sankcijah in grožnjah Američanom v rokah ne ostaja več veliko. Rusija in Kitajska bosta odločili, kaj bosta prodajal Iranu. Kitajska, ki postaja glavni nasprotnik ZDA v svetu, je že napovedala ogromne investicije v iransko gospodarstvo in infrastrukturo.