DeSUS še naprej tone

Napadi na predsednico stranke, Aleksandro Pivec, so zahtevali svojo ceno. Povrhu se je stranka v strahu pred smrtjo odločila za samomor, ko je poslanska skupina zahtevala odstop predsednice. Aleksandra Pivec je vse skupaj za DeSUS še poslabšala, saj se drži svojega položaja.  Čeprav se večina stranke začenja obračati proti njej, ima očitno še nekaj podpornikov. In ta razkol bi lahko na koncu povsem uničil to interesno skupino upokojencev, ki se je tako dolgo uspešno prodajala za čisto resno politično stranko.

Večer:

Pokrajinski odbor Severne Primorske stranke DeSUS podpira delo predsednice Aleksandre Pivec ter program stranke in program iz koalicijske pogodbe, so na včerajšnji šesti seji sprejeli v odboru, ki mu predseduje Ivan Lipovšek.

“Predsednici predlagamo, da zaostri svoja stališča ob očitnih poskusih destabilizacije države in ne dovoliti ideoloških poskusov preusmeritve politike v skrajno desno,” so še zapisali med sprejetimi sklepi.

Da bo vse skupaj še bolj zabavno, poslanci DeSUS-a ne kažejo nobene želje, da bi izstopili iz koalicije in napadi na Pivčevo so bili motivirani v glavnem zaradi sodelovanja z Janšo. Pričakujemo lahko torej, da bo naslednik Pivčeve deležen enake obravnave v medijih, kot ona in se bo stranko še naprej neusmiljeno rušilo.

Veliko vprašanje je, kaj bo na koncu naredila Aleksandra Pivec. Za zdaj se še bori, a možnosti, da ostane na čelu stranke, skorajda ni več. Odločitev v dobro DeSUS-a bi bila, če bi odstopila in končala svojo politično kariero. Potem bi stranka še imela kakšno možnost za prenovo. Če pride do razkola, če Pičeva stopi na samostojno politično pot, bo DeSUS-u pobrala tiste nekaj malega podpore, ki to stranko lahko stane preboja v parlament.

Priznam, nisem pogosto skeptičen do raziskav javnega mnenja, ampak tokrat sem. Gre namreč za stranko, ki ima bazo, ki se lahko boji časa, ko v Državnem zboru ne bo imela svojih zastopnikov. Glede na to, da tudi drugi borki za upokojence, Alenki Bratušek, slabo kaže, bi se upokojenci lahko kmalu znašli na čistini in potem nova pokojninska reforma ne bo več daleč. Takšna, ki bo poslabšala njihov status. Zato je podpora DeSUS-u bržkone malo višja, kot ji to kažejo ankete. Ampak, stranka je vsekakor načeta, to je že treba priznati.

Še ena skupina, ki ji grozi, da bo kmalu brez zastopnika, so kmetje. Aleksandra Pivec se jim je kot kmetijska ministrica skušala čim bolj prikupiti, ko je gradila koalicijo, ki bi ji omogočila večji uspeh na volitvah. Zda je z njo malodane konec. Po drugi strani stranka, ki je zgodovinsko slonela na tem delu prebivalstva, SLS, ne kaže ravno zagona in pod trenutnim vodstvom ga bo tudi težko dosegla.  A potem, problem SLS-a ni samo vodstvo.