Opozicija strnila svoje vrste s Koalicijo ustavnega loka

LMŠ, SD, SAB in Levica, ki imajo v Državnem zboru skupaj 39 poslancev, so predstavile alternativo Janševi vladi, za mandatarja pa se je ponudil ekonomist Jože P. Damijan, kar bi presekalo tekmovanje med SD in LMŠ, kdo bo imel vodilno vlogo na levi sredini.

Večer:

Ekonomist Jože P. Damijan je omenjenim prvakom strank poslal dokument z naslovom Koalicija ustavnega loka, v katerem je skupaj s svojimi somišljeniki zapisal, da največja vladajoča stranka SDS neprikrito izvršuje neizrečen poskus, da z zlorabo ključnih institucij na podlagi avtokratskih prijemov spodje družbene in državne temelje, redefinira ustavne norme, zaneti razdor in zakocka mednarodni položaj Slovenije. Pobudniki za koalicijo ustavnega loka so trdno prepričani, da je potrebno ukrepati zdaj in takoj, če želimo preprečiti zdrs Slovenije v iliberalno demokracijo. 

Koliko je sploh možnosti, da stranke opozicije prepričajo dovolj poslancev koalicije, da podprejo njihovo alternativo Janezu Janši in za mandatarja ustoličijo Jožeta P. Damijana? Čas bo povedal, a obeti niso dobri. SDS in NSi bosta tako ali tako vztrajali v koaliciji, nekateri poslanci SMC se že rahlo norčujejo iz poskusa opozicije, za DeSUS, ki se mu obeta ponovni naskok Karla Erjavca na mesto predsednika te stranke, še ne vemo. A glede na to, da so poslanci te stranke sami šli v koalicijo z Janšo, ne gre pričakovati, da bi si kar tako premislili.

Na predlog alternativne vlade so se odzvali že mnogi politiki iz vladajoče koalicije. Med njimi minister za obrambo in predsednik NSi, Matej Tonin.

Tako se je na družabnem omrežju twitter odzvala poslanka SMC, Monika Gregorčič:

Od takšnih poslancev je odvisno, ali bo Janša v Državnem zboru izgubil večino. Nič ne kaže, mar ne?

Za opozicijo je kljub temu, da možnosti za uspeh ni veliko, poenotenje dobro znamenje. Če želijo uspeti, morajo volilno telo najprej prepričati, da so sposobni sodelovanja. No, seveda ne le volilno telo, resnično morajo biti sposobni sodelovanja, sicer se jim bo projekt sesul kot hišica iz kart. Nastopati bodo morali bolj enotno in se čim manj napadati, Sloveniji pa predstaviti alternativno vizijo razvoja, da bodo na volitvah leta 2022 lahko večino Slovencev prepričali, da jih podpre. Leta 2022, ker so za zdaj redne volitve še najbolj verjetne.

Težko, da bo samo kritika trenutne vlade in vseh njenih stranpoti že dovolj za zmago opozicijskih strank. Kandidat za predsednika vlade, ki ni predsednik ene izmed teh strank je že dober korak naprej, nujen je pa razumljiv, a hkrati dovolj obsežen program, ki bo motiviral dovolj volivcev.