Nizko zaupanje v predstavnike vlade, presenetljivo visoko v strokovnjake

Nobeno presenečenje ni, da je razisakva javnega mnenja, ki jo je izvedel Valicon, pokazala veliko nezaupanje v politične predstavnike države. Predsedniku vlade Janezu Janši, ki že tako ne kotira visoko, zaupa le 26% vprašanih, ministru za notranje zavede Alešu Hojsu pa še manj, 21%. Nič bolje je ni odnesel niti govorec vlade, Jelko Kacin. Kar 73% vprašanih je odgovorilo, da mu ne zaupa.

Za vse tiste nejeverneže, ki se posmehujejo takšnim raziskavam, češ da stranka, iz katere izhaja predsednik vade, potem zmaguje na volitvah, naslednje pojasnilo. Da, Janeza Janšo odklanja okoli 70% Slovencev. Da, kljub temu lahko z okoli 30% podpore zmaguje na volitvah. Preprosto, če vsi ti ljudje na volitvah podprejo SDS, dobi med 20 do 30 poslancev. Vsi drugi, ki Janši nasprotujejo, volijo druge stranke, a njihova podpora se razdrobi in tako SD, LMŠ, SAB in tako dalje dobijo manj kot SDS.

To je razlog, zakaj SDS tako boleče potrebuje zaveznike, zakaj je lahko vlado sestavila le zato, ker sta po odstopu Marjana Šarca SMC in DeSUS, katerih volivci Janši večinoma nasprotujejo, skupaj s SDS in NSi sestavili koalicijo. No, to sodelovanje je tudi eden izmed razlogov, zakaj se je njuna podpora sesedla.

A pustimo to.

Kako je mogoče, da je Valicon zaznal visoko zaupanje Slovencev v strokovnjake? Alojz Rožman iz klinike Golnik, mikrobiolog Alojz Ihan in infektologinja Mateja Logar so dobili okoli tričetrtinsko podporo. Čisto mogoče je, da tukaj deluje zaupanje v strokovnjake na splošno in da je pri Slovencih to še dokaj visoko. Resnici na ljubo se večina stvetovnih strokovnjakov, razen na Kitajskem, do zdaj ni ravno izkazala v boju z virusom. Seveda pa radi prelagajo vso odgovornost na politiko, ki v resnici vleče odočitve.

Da lahko dvomite v sposobnost stoke, da se uspešno spopade s to krizo, vam mora pričati že to, da vam po toliko mesecih še vedno ne zna jasno povedati, kolikšna je pri Covid-19 v resnici smrtnost. Nekaj, kar potem poganja tako pretirane strahove tistih, ki mislijo, da je izredno visoka in zavračanje drugih, ki mislijo, da je tako nizka, kot pri gripi.