Janša na twitterju podprl Trumpa. Tonin v akcijo manjšanja škode

Tega, kar si še izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu ne upa privoščiti, je storil slovenski predsednik vlade Janez Janša. Na twitterju je v bizarni potezi podprl enega izmed kandidatov na ameriških predsedniških volitvah.

‘Spoštujemo težko in tragično osebno pot Josepha Bidena in nekaj njegovih političnih dosežkov pred leti. Ampak danes bi bil, če bi bil izvoljen, eden najšibkejših predsednikov v zgodovini. To v času, ko svobodni svet bolj obupno kot kadarkoli prej potrebuje močne ZDA. Zmagaj, Donald Trump’, je zapisal Janša.

V čudnem telefonskem pogovoru je ameriški predsednik Donald Trump v petek skušal izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanjahuja nagniti, da bi se slabšalno izrazil o njegovem demokratskem konkurentu. V pogovoru o mirovnem sporazumu med Izraelom in Sudanom je Trump svojega sogovornika vprašal: ‘Bibi, misliš da bi zaspani Joe lahko izpeljal ta sporazum? Mislim, misliš da bi mu to lahko kako uspelo? Jaz mislim da ne.’ Netanjahu mu je diplomatsko odvrnil: ‘No, dobro, gospod predsednik, ena stvar, ki vam jo lahko povem je, da smo hvaležni za pomoč vsakogar iz Amerike. In zelo hvaležni smo za to, kar ste storili.’

Netanjahu ve, da nima smisla razglašati podpore temu ali onemu kandidatu na ameriških predsedniških volitvah. To je preprosto nespodobno, da ne govorimo da nevarno, saj lahko na koncu zmaga napačni kandidat. Janez Janša tega očitno ne ve, ali pa ima drugačno računico, da je po Viktorju Orbanu drugi vladar iz vzhodne Evrope (kamor zdaj Slovenija politično spada), ki je podprl Trumpa.

No, obrambni minister Matej Tonin je poskusil vsaj zmanjšati škodo, ki jo je naredil njegov šef.

‘Verjamem, da bodo prihajajoče volitve spet praznik demokracije. V Sloveniji bomo spoštovali odločitev ameriških volivcev in okrepili odnose z ZDA, ne glede na to, kdo bo na čelu administracije. Verjamemo, da smo skupaj močnejši,’ je zapisal v svojem twittu.

Razne politične skupine seveda imajo preference, kdo bi naj zmagal na ameriških predsedniških volitvah, a ko nastopajo v imenu države, bi se tega morale ogibati. Janša je očitno svojo podporo izrazil v svojem imenu, a bojim se, da je v njegovem primeru to malodane nemogoče. Ne more navadni državljan Janez Janša misliti drugače, kot predsednik vlade Janez Janša. Glede na majhnost in nepomembnost Slovenije posledic ne bi smelo biti, če volitve dobi Biden. Bo pa Bidenova administracija rahlo manj prizanesljiva do po svoje razmišljajočih vzhodnih Evropejcev, ki po Orbanovem vzgledu vedno manj verjamejo v liberalno demokracijo.

Še nekaj. Razlika v odnosu do ameriških predsedniških volitev med Toninom in Janšo kaže na razkol znotraj politične desnice, na staro, zmerno in konservativno, spodobno desnico, ki se drži pravil in skuša delovati čim bolj diplomatsko in na skrajno, nacionalistično in populistično, ki jo skuša čim bolj izriniti. Trumpi in Orbani so predstavniki slednje.