Bomo lahko po svetu potovali le še z zdravstvenim potnim listom?

Kitajski predsednik Ši Džinping je predlagal nekaj, kar bo dalo krila vsem privržencem teorij zarot. Sistem globalnih zdravstvenih QR kod, s katerimi bi bilo mogoče potovati po svetu.

Kot poroča RT:

Med zasedanjem skupine G20 je kitajski predsednik Ši Džinping promoviral zamisel o globalno prepoznani zdravstveni QR kodi, kar naj bi pomagalo pri ponovni vzpostavitvi mednarodne trgovine in potovanj, prizadete zaradi koronavirusa.

‘Razen, da omejimo virus, moramo obnoviti in zavarovati gladko delovanje globalne industrije in preskrbnih poti,’ je kitajski voditelj pozno v soboto povedal virtualnemu zasedanju skupine G20, hkrati pa je zagovarjal potrebo po znižanju tarif in ovir in liberalizaciji trgovine s ključnimi medicinskimi pripomočki.

Predlog kitajskega predsednika je dejansko nekakšen mednarodno priznani zdravstveni potni list, ki bi naj preprečeval širjenje nalezljivih bolezni. Lahko si mislimo, da bi to v prihodnosti, ko bo dostopno cepivo proti Covid-19, lahko pomenilo da tisti, ki se ne bi hoteli cepiti, v nekatere države niti ne bi mogli potovati. Seveda je hitro možno seznam bolezni, ki bi lahko bile nevarne, razširiti.

V osnovi ta zamisel ni neumna, je pa hkrati tudi nevarna. Po eni strani se povečuje varnost, kar bi lahko bilo izrednega pomena pri izbruhu kakšne mnogo bolj nevarne nalezljive bolezni, kot je Covid-19, po drugi strani pa pomeni malodane nesprejemljivo povečanje nadzora države. Prav tako obstaja nevarnost, da bodo ljudje preprosto prisiljeni sprejemati takšne ukrepe, če bodo še želeli potovati. Opcije, da se posameznik ne cepi, preprosto ne bo več, razen če se bo ta posameznik odločil, da se povsem izolira od skupnosti.

Kot poroča CGTN, so takšne QR kode na Kitajskem že v uporabi in so povzročile nemalo težav starejšim, ki jih niso znali uporabljati in zaradi tega niti niso mogli opraviti preprostega nakupa v trgovini.