Kam nas vodi politika sovraštva? Američane je že skoraj do državljanske vojne

V nekem trenutku se je v ZDA začela krepiti konservativna, nacionalistična desnica, ki je želela prelomiti s politično korektnostjo. Marsikdaj se je napajala s trolanjem po družabnih omrežjih in alternativnih medijih. Če se je kdo počutil užaljenega zaradi njihovih besed, so ga razglasili za snežinko in se mu posmehovali. Postajalo je vedno hujše. Trump je bil rezultat tega procesa. Bilo je, kot da bi nekdo prenesel najbolj žaljivega trola s twitterja direktno v Belo hišo, kjer je preprosto nadaljeval s svojim početjem, tudi če je zdaj bil na oblasti in se je od njega zahtevalo odgovornost in spodobnost. Ampak ne.


Njegovi nasprotniki so se naučili lekcije. Zakaj povezovati, če lahko razdvajaš, zakaj argumentirano prepričevati, če lahko zavajaš. In so si izmislili zgodbo o ruskem vmešavanju v predsedniške volitve, začeli Trumpa in njegove privržence označevati za fašiste, govoriti o odporu, in prav besneti na družabnih omrežjih. Kadarkoli se je potem konservativec počutil užaljenega, so ga razglasili za snežinko. Maščevanje je pač sladko. In maščevanje prihaja, ne le na družabnih omrežjih, kjer se briše skrajne nacionaliste in Trumpove privržence in celo predsednika samega. Otroci ovajajo svoje starše, če so bili na protestu v Washingtonu, ženske zavajajo moške na spletnih stranehza zmenkarije, naj jim pošljejo svoje slike s protesta, da jih lahko potem pošljejo FBI.


Tako se je zgodilo tudi v Sloveniji. Janša je bil Trump še preden je Trump bil Trump, oziroma to kar je postal kot predsednik. On in njegovi privrženci so nenehoma žalili, napadali, se skrivali za svobodo govora in druge imenovali za snežinke, če so se počutili užaljene. Posledice so bile predvidljive. Levica se je naučila, da je pač bolje razdvajati, kot povezovati, zavajati, kot argumentirano prepričevati. Janši in SDS in vsem, ki so se povezali z njimi, so predpisali enako zdravilo, kot ga je SDS toliko let tako velikodušno delila drugim. Seveda jim ni všeč, ampak zdaj sami izpadejo kot snežinke. Grozili so, grozijo njim. Žalili so, žalijo njih. Vedno hujše je.


No, ena izmed oseb, ki je postala deležna tega pritlehnega in pravzaprav gnusnega obračunavanja z vsem, kar je povezano z Janšo, je bila Aleksandra Pivec. Če bi izstopila iz Janševe koalicije, bi jo enako doletelo s strani SDS medijev. Tu ni nobene poštenosti več, tu je le še delitev na naše in vaše. Naši so dobri, ne glede na to, kaj naredijo, njihovi slabi, tudi če bi bili svetniki. Aleksandre Pivec nihče ni nič vprašal, zakaj hodi po terenu, ko je bila še del Šarčeve koalicije. Ampak ko je izbrala napačno stran, bum! In ne bodo odnehali, dokler je povsem ne spravijo na kolena.


ZDA so strašno razdeljene in čez 20000 vojakov mora braniti Washington pred morebitnim uporom republikancev. Tako daleč je pripeljala kultura neprizanesljivega žaljenja in napadov. Skoraj do državljanske vojne. Slovenija je v enakem položaju. Ljudje se sovražijo. Ljudje si grozijo. Mediji podžigajo sovraštvo. Družabna omrežja so zasnovana tako, da še povečujejo agresivnost. Levica je prevzela vso sovražnost Janševe desnice. Pogledaš ene in pogledaš druge in včasih se ti zazdi, da ni nobene razlike več. Vsi se penijo od sovraštva in kličejo k sodnemu dnevu, ali pa svoje sovraštvo skrivajo za posmehom.

Kam to vodi?