Evropske države svarijo Iran, a ZDA so bile tiste, ki so se umaknile iz jedrskega sporazuma

V Iranu se ne nameravajo vrniti k jedrskemu sporazumu, dokler ga ne bodo začele spoštovati ZDA in ne bodo ukinile sankcij, kar je povsem trezna odločitev islamske republike.

Toda nekatere evropske države menijo, da bi Iran mora trpeti, četudi v nedogled in v nobenem primeru reagirati na novo realnost.

RTV Slovenija:

Iran je Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) v sredo sporočil, da nadaljuje raziskave za izdelavo kovinskega urana, ki ga želijo uporabljati kot napredno gorivo za jedrski reaktor.

Odločno pozivamo Iran, naj ustavi to dejavnost in se nemudoma vrne k spoštovanju zavez sporazuma, če misli resno z ohranitvijo jedrskega dogovora,” so v skupni izjavi zapisale Velika Britanija, Francija in Nemčija.

V Teheranu evropskih zahtev seveda ne bodo upoštevali, saj so se te države izkazale za popolnoma nepomembne, ko bi bilo treba zaščititi jedrski sporazum in sam Iran. Preprosto prestrašile so se posledic in so se odrekle trgovini z Iranom, nekaj kar je sicer dodobra izkoristila Kitajska. V Teheranu se zavedajo, da Berlin, London in Pariz nimajo nobene moči v tej zadevi in da lahko le novi presednik ZDA, Joseph Biden ponovno pristopi k sporazumu, nakar bo tudi Iran pripravljen ustaviti svoje kršitve sporazuma. Pri tem poudarjajo, da ne bodo sprejeli nobenih novih pogojev.

Ob vseh sankcijah, ki so bile uvedene proti njim, se niti nima smisla uklanjati. Američanom ni ostalo več veliko, kar lahko naredijo, razen da izvedejo vojaški napad, kar sicer ni izključeno in je tudi razlog za iransko razkazovanje mišic na vojaških vajah. Svojim nasprotnikom želijo sporočiti, da imajo na voljo sredstva, s katerimi lahko udarijo po njihovih ladjah in oporiščih v regiji.

Če voditelji evropskih držav hočejo, da pride do regulacije iranskega jedrskega programa in do obsežnega mirovnega sporazuma, potem morajo pritisniti na Washington. V Teheranu so očitno pripravljeni na miroljubno sobivanje in na vrnitev k sporazumu. A žoga je na ameriški strani igrišča.

Seveda, bil bi že čas da Evropejci zavzamemo bolj odločno držo in se ne pustimo pehati v razne ameriške pustolovščine. Mi imamo svoje interese. V našem interesu ni hladna vojna s Kitajsko in z Rusijo in tudi nestabilnost na Bližnjem vzhodu ne. Morali bi se že začeti obnašati temu primerno, tudi če bi to pomenilo hud razkol z Washingtonom. Navsezadnje nismo njihova kolonija. Ali pač?