Dim in panika v bližini ameriškega kongresa

Ali je lahko kaj bolj simboličnega, kot dogodki včerajšnjega dne v ameriški prestolnici? V bližni ameriškega Kapitola, stavbe v kateri domuje ameriški kongres, se je začel valiti gost dim. Iz zvočnikov se je zaslišal poziv, da gre za zunanjo grožnjo in naj se ljudje odmaknejo od oken. Nekateri so začeli bežati. Seveda se je posnetek dogajanja takoj pojavil na spletu.

A panika je bila odveč. Zagorela bi naj imovina nekega brezdomca, kakorkoli majhna je že ta bila. Nobene krize torej. Ali pač?

V Washingtonu je zbranih okoli 25000 pripadnikov nacionalnih gard iz različnih ameriških držav. K temu lahko prištejemo še policiste in druge pripadnike varnostnih in obveščevalnih sil. Vojaštvo je povsod. Spijo na trdih marmornatih tleh Kapitola. Stojijo na ulicah in preverjajo mimoidoče in mimovozeče. Resnično se je v ameriško prestolnico preslikalo Zeleno območje v Bagdadu, kjer imajo Američani svoje veleposlaništvo in je prava trdnjava, ki tu pa tam doživi kakšen improviziran napad z raketami.

V Washingtonu ni pričakovati raketnega napada. Čeprav, po vseh histeriji, ki jo zganjajo čez lužo, nihče pravzaprav ne ve.

Odgovorni za varnost očitno ne zaupajo nikomur. Preverjajo pripadnike nacionalnih gard. Glede na to, koliko Američanov je volilo Trumpa in da so varnostne sile v ZDA prej naklonjene republikancem, kot demokratom, nihče ne ve, če se lahko nanje tudi zares zanesejo. Lahko, da je še mnogo hujše kot to. Kot je povedal ruski dopisnik v ZDA, vojaki nosijo orožje, nimajo pa streliva. Agenti FBI jim preprosto naj ne bi zaupali. Kdo ve, če je to res. Čisto mogoče.

Pred štirimi leti so se demokrati posmehovali Trumpu, ker množica na njegovi inauguraciji ni bila Bog ve kako velika. Tokrat je vprašanje, komu je ta sploh namenjena, saj je prestolnica zastražena in se množice ne bodo smele zbrati.

In potem so tu še brezdomci. Da, Washington D.C. se sooča z revščino, česar za prestolnico vsaj po ameriškem mnenju najmočnejše države ne bi pričakovali, toda da imate nekaj sto metrov od zastražene stavbe ameriškega kongresa brezdomca, ki meni nič, tebi nič nekaj zažge? Če nič drugega, je tukaj mogoče najti izvrstno simboliko za stanje modernih ZDA. Revščina v samem centru moči.

Po drugi strani pa se zdi, da so ZDA domov uvozile to, kar počnejo številnim drugim državam po svetu. Washington resnično izgleda kot Bagdad.