Ruski zunanji minister Lavrov v komentarjih ob pridržanju Navalnega vidi zahodno željo preusmeriti pozornost od domačih problemov

Potem, ko so ruske varnostne sile po povratku iz Nemčije pridržale Alekseja Navalnega, se je začela povodenj komentarjev iz zahodnih prestolnic, da ga morajo ruske oblasti nemudoma izpustiti, vse skupaj postreženo z dobršnjo mero obtožb na račun ‘ruske diktature’ in opozoril, da ‘svet opazuje’, kar se dogaja v Rusiji.

V resnici se nič kaj ne bo spremenilo. Ruske oblasti so Navalnega, ki trdi, da so ga zastrupili z najnevarnejšim strupom na svetu, po povratku pridržale, ker naj bi kršil pogoje svoje pogojne obsodbe. Pri tem je zanimivo, da je Novičok očitno manj nevaren od navadne gripe, saj nihče ne umre zaradi njega, če upoštevamo da ni ubil niti Skripala.

Pristojno sodišče je Navalnemu prisodilo 30 dni pridržanja.

Zahodne države so z veseljem pograbile novico o vrnitvi opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega v Rusijo in njegovo poznejše pridržanje, je kot poroča RBC, na tiskovni konferenci o rezultatih ruske diplomacije v letu 2020 povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. ‘Prav občutiš lahko, kako veselo letijo komentarji. Kakor iz fotokopirca,’ je dejal. Po njegovem mnenju gre tukaj za željo ‘preusmeriti pozornost z globoke krize, v katerem se je znašel liberalni model razvoja.’

‘Ne smemo iskati zunanji razlogov, da bi opravičili naša dejanja ali preusmerili pozornost z naših lastnih problemov in kriz, ampak moramo nasprotno, igrati pošteno in iskati priložnosti v poštenem mednarodnem sodelovanju, da bi razrešili naše interne probleme’ je še povedal Lavrov.

Ruski zunanji minister ima le delno prav. Da, zahod, predvsem ZDA, skušajo v teh hudih časih preusmeriti pozornost z lastnih problemov in s prstom pokazati proti Rusiji, Kitajski ali Iranu. Preprosto je vpiti ‘izpustite Navalnega’, ko Assange še vedno ždi v ječi, ko 25000 vojakov postopa po Washingtonu in ko se po stari celini širijo protesti proti ukrepom proti Covid-19. Toda to seveda ni vse.

Rusija je nasprotnik in Navalni je le eden izmed tistih, s katerimi se skuša destabilizirati tega nasprotnika. Podobno kot Guaido in Tihanovska je priročen za povečevanje pritiskov v obliki sankcij. Nobeno presenečenje ne bo, ko se bodo pojavili ponovni pozivi k prekinitvi projekta Severnega potoka 2. To, da bi Navalni lahko s pomočjo množic strmoglavil Putina in Rusijo vrnil v ‘mednarodno skupnost’, seveda s tem, da bi se odrekel delom ruskega ozemlja, razprodal ruska podjetja in iz države naredil kolonijo, ni posebej verjetno. O tem priča že odsotnost večjih zborovanj njemu v podporo. Seveda so Rusi še kako sposobni protestov v podporo opozicijskim voditeljem, kar so dokazali v primeru guvernerja iz vrst nacionalistične stranke LDPR, Sergeja Furgala. Neuspešno sicer, a množični protesti so se lani vlekli kar nekaj tednov.

No, če hočete vedeti, kdo je v Rusiji prava opozicija, ki lahko ogrozi Putina, ne iščite dlje od nacionalistov in komunistov. Prozahodni liberali to pač niso.