Protesti v podporo Navalnemu so se sfižili. Nemčija ostaja predana dokončanju plinovoda Severni tok 2

Na protestih v podporo Alekseju Navalnemu po številnih mestih po Rusiji, se je 23. januarja zbralo bolj malo ljudi. V Moskvi so oblasti objavile, da jih je bilo okoli 4000, medtem ko organizatorji protestov trdijo, da je bilo udeležencev skoraj štirikrat več. Resnica je verjetno nekje vmes, jasno pa je, da protesti po obsegu niso niti približno bili podobni tistim v letu 2011, ki se jih je udeležilo mnogo več ljudi, med katerimi je bil tedaj tudi Aleksej Navalni.

Čeprav Navalnega zahodni mediji označujejo za voditelja opozicije, je daleč od tega. Ankete javnega mnenja mu pripisujejo le nekaj odstotkov podpore. Dejstvo, da ob njegovi domnevni zastrupitvi z najbolj nevarnim strupom na svetu ni bilo večjih zborovanj njemu v podporo in da tudi tokrat ni bilo kakšne omembe vredne udeležbe, priča o realni oceni teh anket. Napačna je tudi ocena, da si Rusi preprosto ne upajo izraziti svojega mnenja, saj so bili še kako glasni v mestu Habarovsk, ob aretaciji tamkajšnjega guvernerja Sergeja Furgala iz vrst nacionalistične LDPR.

‘Liberalci’ Žirinovskega so v Rusiji mnogo bolj priljubljeni kot Navalni.

Aleksej Navalni zaradi pogojne kazni, ki mu je bila prisojena zaradi poneverbe denarja, niti ne more sodelovati na volitvah. Ta njegova pogojna kazen je tudi razlog, zakaj je bil o povratku v Moksvo priprt in bo čisto mogoče doživel, da bodo njegovo pogojno kazen spremenili v realno in bo moral v zapor.

Pozornih opazovalcev odnosov med Rusijo in zahodom ne morejo presenetiti takšni primeri, kot je bila domnevna zastrupitev Navalnega. Interesi zahodnih držav, predvsem ZDA, so pač takšni, da potrebujejo občasne afere, s katerimi je mogoče upravičevati dodatne gospodarske sankcije in premeščanje vojakov bližje ruskim mejam. Navalni je podobno kot Skripal le sredstvo v večji igri in ni dvoma, da bo potem, ko bo Navalni odletel, ker pač nima podpore, kdo drug postal vzrok ‘odločnih pozivov’ Rusiji, naj spremeni svoje obnašanje.

Ob tem je zanimivo opazovati ravnanje Nemčije, ki je pod silovitim pritiskom, da prekine izgradnjo plinovoda Severni tok 2. Američani uvajajo nove in nove sankcije, da bi preprečili dokončanje tega projekta. Tudi ob protestih 23. januarja, ki niso bili nič kaj posebnega v primerjavi s protesti in z ravnanjem policije po evropskih mestih, so se pojavili pozivi, da je Rusijo treba kaznovati s prekinitvijo izgradnje plinovoda, ki mu zdaj manjka le še 150 kilometrov do nemške obale.

Nemci seveda kakor vsi drugi, obsojajo dogajanja v Rusiji, pogosto na veliko nezadovoljstvo ruske diplomacije. Toda nemška dejanja vsaj za zdaj kažejo neko drugo sliko. Tudi novoizvoljeni predsednik vladne CDU, Armin Laschet, ki bo bržkone na mestu kanclerja nasledil Angelo Merkel, vztraja pri projektu, ki bo Nemčiji omogočil dobavo ruskega plina.

Ob vsem, kar se dogaja v Rusiji, je nujno poudariti še nekaj drugega. Podporniki Navalnega, ki delujejo tudi iz tujine, so preko družabnih omrežjih začeli nagovarjati tudi otroke. Pri tem so uspešno uporabili TikTok in druga družabna omrežja in zaradi tega se je kar veliko mladoletnih tudi udeležilo protestov, čeprav je veliko vprašanje, če so sploh razumeli, v čem je bistvo teh protestov. Kar 300 mladoletnih protestnikov je bilo pridržanih.

Gre za malodane nagnusno zlorabo otrok, ki nam mora biti lekcija, kaj vse lahko naredijo nemoralni manipulatorji. S pomočjo družabnih omrežij in nekaj aktivistov lahko zlorabijo otroke za destabilizacijo države. To se lahko kdaj v prihodnosti zgodi tudi nam!