Iranska pošiljka tankerjev Siriji bo vsaj za kratek čas omilila krizo

Sirija se zaradi gospodarskih sankcij in ameriškega vpliva na kurdske upornike na severovzhodu države sooča s pomanjkanjem nafte. Vojna proti vladnim silam se nadaljuje in se je spremenila v gospodarsko obleganje. Žrtve te vojne so navadni ljudje, ki morajo v vrstah čakati pred bencinskimi črpalkami. Cilj je tudi jasen. Povzročiti čim več trpljenja med navadnim prebivalstvom, preprečiti obnovo države. Zapomnite si to za naslednjič, ko bo kakšen zahodni politik govoril o pomoči Siriji.

Ni prvič, da je Iran svojim sirskim zaveznikom v pomoč poslal tankerje polne nafte. ZDA jih zaradi tega obtožujejo kršenja sankcij proti Siriji, a te sankcije so uvedle same in ni razloga, da bi se jih Iran držal. No, tudi Iran je deležen hudih gospodarskih sankcij.

Iran pomaga tudi državi na drugi strani sveta, Venezueli, ki so jo sankcije hudo prizadele in malodane uničile njihovo naftno industrijo. Američani so pri svoji blokadi šli tako daleč, da so piratsko zasegli iranski tanker, namenjen v Venezuelo. Vseh k sreči niso uspeli prestreči.

Kar se tiče zadnje pošiljke namenjene v Siriji, naj bi le to v Sredozemlju spremljale ruske vojaške ladje, kar je sicer nepreverjena informacija, a ne bi bilo nič nenavadnega, če bi se to zgodilo. V interesu Moskve je, da pomaga svojim zazeznikom in prisotnost njihovih vojaških ladij iranskim tankerjem zagotavlja vsj nekaj varnosti.