Opozorilo, da bi umik ZDA iz Afganistana lahko ogrozil napredek na področju pravic žensk

Vsak izgovor je dober, da se ohrani ameriško prisotnost v Afganistanu, a ta niti ni tako iz trte izvit. Talibani imajo nazadnjaške poglede na svet in bodo ženskam, če si bodo zopet prisvojili vso oblast v državi, omejili njihove pravice. V zadnjih dveh desetletjih se niso spremenili.

Toda, ob zapisu na spletni strani CNN se moramo vprašati, ali je ameriška zaskrbljenost pristna. Glede na njihovo zgodovino in prijateljstva, ki jih negujejo po svetu, lahko rečemo, da to nikakor ni.

Fawzia Koofi, ena izmed žensk v vladni ekipi za pogovore s Talibani, je tako povedala:

Ko so leta 2001 Talibani izgubili oblast, sem skupaj s tisočimi in milijoni Afganistancev, lahko hodila po kabulskih ulicah, brez strahu, da me bodo prebičali ali pretepli zaradi tega, kako sem oblečena.

Tedaj mi ni bilo pomembno, kdo je v Afganistanu, katera velika sila je v Aafganistanu, vojaki iz katere države so v moji državi. Pomembno zame je bilo, kot za človeško bitje, da sem lahko prosto hodila in dihala.

Američani bi se naj iz Afganistana umaknili do prvega maja, posledica Trumpovega sporazuma s Talibani, a zdaj kaže, da do tega ne bo prišlo, vsaj ne tako hitro. To bi lahko sprožilo nove spopade z uporniki. Razlogov, zakaj marsikdo v ZDA zavlačuje z umikom, je veliko. Na prvem mestu je seveda strateški položaj Afganistana, ki lahko služi kot odskočna deska za širjenje vpliva naprej v Centralno Azijo. Afganistan je tudi ob meji Kitajske in vidimo lahko velike napore, da se destabilizira Xinjiang.

Pravice žensk zagotovo niso razlog, zakaj bi radi ostali. Če bi jim namreč toliko bilo do pravic žensk, bi mnogo močneje pritiskali na svojega zaveznika, Saudsko Arabijo in ne bi podpirali skrajnih islamističnih skupin v Siriji. Ne smemo niti pozabiti, da so celo v Afganistanu, v času sovjetske zasedbe, podpirali Osamo bin Ladna, katerega Al Kaida je izvedla teroristični napad 11. septembra 2001 in ki ni imela najbolj naprednih pogledov na status žensk v družbi. Ja pa jasno, da sklicevanje na pravice žensk in na nevarnost, ki grozi z umikom ameriških čet iz Afganistana, nagovarjajo liberalne Američane in jih prepričujejo, da Trumpov sporazum ni najboljša rešitev.

To je tudi razlog, da se vojna v Afganistanu utegne še zelo zavleči, čeprav že traja skoraj dvajset let.