SDS z najvišjo podporo, a še vedno brez potencialnih partnerjev, da bi lahko po naslednjih volitvah sestavila vladajočo koalicijo

Ankete javnega mnenja že dlje časa kažejo naslednjo sliko: SDS ima največjo podporo, a ima premalo zaveznikov, da bi lahko dosegla večino. Zmaga na volitvah se nasmiha strankam na nasprotnem političnem polu, kjer poteka boj za primat med SD in LMŠ, Levica pa si je ustvarila močne temelje za dober rezultat.

Domovina:

Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Domovino izvedel Episcenter, bi med predvidenimi (zanesljivimi) udeleženci volitev SDS prejela 24-odstotno podporo, SD 19-odstotno in LMŠ 17-odstotno podporo.

Levica bi dobila desetino glasov, NSi 9 odstotkov, SAB in Zeleni Slovenije pa 3 odstotke glasov. Sledita SLS in SNS s po 2 odstotkoma podpore ter SMC in DeSUS z 1 odstotkom.

4 odstotke vprašanih je izbralo katero drugo opcijo, 5 odstotkov teh, ki napovedujejo udeležbo na volitvah, je neopredeljenih.

Podpora SDS je tako konstantna, da o njih in o njihovih možnostih uspeha sploh nima več smisla razmišljati in razpravljati. Iz zornega kota strategije njihovih nasprotnikov je tudi bolj kot manj vseeno, s čim jih napadajo. Nič namreč ne deluje. Pričakovati je torej, da se bo v predvolilni kampanji ost napadov usmerila na vse potencialne partnerje SDS, nekako tako kot se že celo leto ruši vse koalicijske partnerje v Janševi vladi.

V preteklem letu smo tako videli uničenje SMC in DeSUS, kar se je zgodilo tako zaradi nenehnih medijskih kritik, kot tudi zaradi nezadovoljstva podpornikov teh dveh strank, ki jim niso odpustili, da so se povezali s SDS.

Tu je pomembna lekcija. Očitno je, da tako imenovana leva sredina v tej državi ta hip premore prednost pred SDS in vsemi njihovimi potencialnimi zavezniki. Nikogar ne bi smelo zamotiti nezadovoljstvo nad politiko, množica tistih, ki se jezijo nad LMŠ ali SD. Ankete javnega mnenja potrjujejo, da bodo volitve skoraj zagotovo prinesle nekakšno koalicijo liberalnega in socialističnega bloka.

Pravi neznanki sta pojav kakšne nove instant stranke, ki bi nagovarjala volilno telo, ki še vedno sanja o reinkarnaciji Drnovška in možnost uspeha manjših strank, ki se zdaj nahajajo pri odstotku ali dveh podpore. Nova LDS, kajti to so v resnici stranke kot Zares, SMC, LMŠ, bi lahko prinesla nekaj dodatnih poslancev, ki bi zabetonirali koalicijo med socialisti in liberalci v Državnem zboru. Po drugi strani bi uspeh kakšne stranke, ki zdaj beleži nizko podporo, spet lahko spremenil razmerja moči. SAB bi seveda korist prinesla levi sredini, SNS, SLS, Zeleni Slovenije pa Janezu Janši. Za Aleksandro Pivec se zdi, da bi sodelovala z enimi ali drugimi.

Torej, če bi se v Državni zbor uspelo prebiti tako SNS, kot tudi SLS v nekakšni povezavi z Aleksandro Pivec, ne pa recimo SAB in DeSUS, bi lahko Janez Janša še upal na večino. To je tudi razlog, zakaj bodo te stranke tarča napadov z ene, in obrambe z druge strani. Vse je v številkah, v nekaj odstotkih, ki lahko tehtnico prevesijo na eno ali na drugo stran.