ZDA razmišljajo o sankcijah proti Kitajski zaradi uporabe prisilnega dela pri proizvodnji solarnih panelov

Posebni predsednikov poslanec za klimatske zadeve John Kerry, je na zasedanju odbora za zunanjo politiko ameriškega Predstavniškega doma moral odgovarjati na vprašanja republikancev, kako se bodo ZDA odzvale na uporabo suženjskega dela v kitajski pokrajini Sinkiang, pri čemer bi naj s tem bila povezana tudi proizvodnja solarnih panelov in drugih komponent na področju obnovljivih virov energije. Republikanci kritizirajo načrt Bidnove administracije, ki naj bi prinesel velike investicije na področju obnovljivih virov energije, saj menijo, da bi s tem tvegali podporo kitajskim proizvajalcem. Seveda je v ozadju tudi nasprotovanje republikanske stranke zelenemu New Dealu in večjemu trošenju za infrastrukturo, omeniti pa velja tudi, da so se republikanci odločili Bidnovo administracijo obtoževati, da želi ZDA prodati Kitajski, podobno torej, kakor so za časa Trumpa demokrati strašili z Rusijo.

Kerry je priznal, da Bidnova administracija razmišlja, ali k seznamu proizvodov iz Sinkianga, proti katerim so že uvedene sankcije, dodati nove, vendar pa ni znal povedati, na kateri točki je ta proces.

Kar vidimo tukaj, je tudi le še en ameriški poizkus, kako si pridobiti večji tržni delež, saj je jasno, da bodo investicije v obnovljive vire energije v prihodnosti izjemnega pomena. V igri je veliko denarja. Če Kitajci lahko proizvedejo več solarnih panelov, pri tem pa so ti še cenejši, potem ZDA izgubljajo. To je tudi razlog, zakaj je zgodba o zatiranju Ujgurov v pokrajini Sinkiang tako pomembna, a interesi v ozadju so jasno vidni. No, Sinkiang je že doživel podoben napad glede bombaža, ki bi ga naj obirali v delo prisiljeni Ujguri, namen pa ni bil samo omejiti kitajsko industrijo, ampak prizadeti prav te Ujgure, za katere se ves zahod deklarativno zavzema in poslabšati njihova življenja, tako da bi se povečalo nezadovoljstvo in morebiti privedlo do nemirov, ali do razrasta radikalnih skupin. Gre pač za staro zgodbo deli in vladaj. Sankcije so pri tem namenjene mučenju navadnega prebivalstva, saj vodilnih elit ne morejo prizadeti. To dobro vidimo v državah, kakršne so Venezuela, Iran in Sirija, uporabljeno pa je tudi proti velikanom, kakršna sta Rusija in Kitajska.

Pričakujte, da so se bo to v prihodnosti pogosto dogajalo.

Mimogrede, Američani se niti ne trudijo preveč, da bi prodajali svoje zgodbe, ker vedo, da večina medijev in velik del prebivalstva doma in v državah zaveznicah preprosto nima interesa in volje, da bi preveril, kaj govorijo. Zaradi tega je propaganda postala tako preprosta in pogosto tudi neumna. Ker preprosto ni potrebe po bolj mojstrski manipulaciji.