Ruske oborožene sile z opozorilnimi streli nad britanski rušilec

Britanski rušilev HMS Defender je danes v Črnem morju kršil rusko ozemeljsko celovitost, ko se je približal polotoku Krim, katerega Združeno kraljestvo ne priznava za del ruskega ozemlja. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je najprej opozorilne strele izstrelila patruljna ladja ruske mornarice, potem pa je bojno letalo tipa Su-24 v smeri plovbe britanskega rušilca odvrglo bombo.

Po nekaj minutah je britanski rušilec zapustil ruske vode.

Britansko obrambno ministrstvo zanika, da bi proti njim bili izstreljeni opozorilni streli ali da bi bila v smer plovbe odvržena bomba. Hkrati trdijo, da je bila ladja v ukrajinskih vodah in je plula po najkrajši poti med Ukrajino in Gruzijo.

Navedbe britanskega obrambnega ministrstva na laž postavlja kar novinar britanskega BBC-ja, ki je na krovu rušilca. Po njegovih besedah so Britanci namerno pluli v ruskih ozemeljskih vodah. V daljavi je slišal strele, nad ladjo pa je bilo v nekem trenutku okoli dvajset letal. Jasno je torej, da so Rusi to provokacijo vzeli zelo resno.

Opozorilni streli so vsekakor zaostritev in še en signal več, da bo Ruska federacija branila svojo ozemeljsko celovitost. Po kopičenju sil na meji z Ukrajino, s čimer so ukrajinskim oblastem in ZDA dali vedeli, da bodo v primeru vojaške operacije proti Donbasu posredovali, je to hkrati še en signal, da je ruska država pripravljena uporabiti silo, če bo to potrebno.