Talibani se ob napovedanem ameriškem umiku polaščajo vedno večjega dela Afganistana

Medtem ko se ameriške sile in njihovi zavezniki umikajo iz Afganistana, Talibani zavzemajo vedno več ozemlja. Ob tem jim vladne sile niso kos. Talibani tako v svoje roke dobivajo vedno več orožja, ki jih pripadniki vladnih sil puščajo za seboj. Nekateri pripadniki obmejnih enot so celo pobegnili iz države v sosednji Tadžikistan.

Le vprašanje časa je, kdaj bodo Talibani prevzeli nadzor nad celotno državo. Ameriški umik bi naj bil končan do septembra, čeprav ob tem ne vemo natančno, če bodo Američani umaknili vse svoje sile. Na terenu je še vedno veliko pripadnikov obveščevalnih sil in plačancev. Toda, vedno bolj kaže, da se bliža dokončen poraz. Ob tem lahko spremljamo razpad afganistanskih varnostnih sil, ki so jih skoraj dvajset let pripravljali, da prevzamejo odgovornost v državi.

Na mestu je vprašanje, zakaj so afganistanske varnostne sile tako šibke. Je mogoče, da so nam Američani in njihovi zavezniki ves čas prodajali iluzije o tem, koliko denarja je res namenjeno za njihovo opremo in kako kvalitetno je njihovo urjenje? Navsezadnje ne bi bilo v interesu ZDA, da vzpostavijo res močne oborožene sile pod nadzorom lokalnih oblasti, ki bi se lahko v nekem trenutku uprle.

Vse to je zdaj dokaj nepomembno. Talibani so prihodnost Afganistana. V prihodnjih letih bomo videli, kako se bodo sosednje države soočile z novo realnostjo. Pakistan bo imel veliko besede, a Iran, Rusija in Kitajska bodo želele ohraniti stabilnost in preprečiti zvoz skrajnežev v preostanek Centralne Azije ali celo v kitajsko pokrajino Sinkiang.