Znane ugotovitve nadzora v zvezi z ukrepanjem na alternativni proslavi 25. junija.

25. junija je policija s Prešernovega spomenika odstranila nekaj pripadnikov rumenih jopičev, s čimer je bržkone preprečila konfontacijo z zbrano množico, ki se je takrat zbrala na alternativni proslavi ob dnevu državnosti. Kot sem že pisal, je policija ob tem ravnala pravilno.

Na Prešernovem trgu se je zbralo nekaj pripadnikov tako imenovanih Rumenih jopičev, ki so tja prišli z očitno željo provocirati zbrano množico. To je bil nevaren trenutek. Le nekaj besed in agresivnih potez in prišlo bi lahko do pretepa. Policija je to nevarnost videla in pripadnike Rumenih jopičev odstranila. Ob tem ni poslušala enega izmed voditeljev alternativne proslave Jaše Jenulla, ampak zdravo pamet. Odstranila je nevarnost in tako zagotovila mir.

Kot je povedal generalni direktor policije Anton Olaj, je ‘PU Ljubljana je z izvedbo varovanja zagotovil stanje, v katerem ni prišlo do hujših in množičnih kršitev javnega reda, kar je uspeh in kar je tudi omogočilo normalno izvedbo osrednje državne proslave ob dnevu državnosti, ki je skoraj sočasno potekala na Trgu republike.’

Pri teh pohvali bi Olaj moral ostati, vendar pa ni mogel mimo tega, da policisti niso enako kot do rumenih jopičev ravnali do nekaterih udeležencev protestne skupščine. ‘Za tako razlikovanje v ukrepanju policija nima pravne podlage,’ je pojasnil Olaj.

Izkazalo se je, da policija pri odstranitvi rumenih jopičev ni ravnala po navodilu Jaše Jenulla, ki velja za enega izmed voditeljev protestnikov.

Da, res je, pred zakonom moramo biti vsi enaki, vendar pa je ob tem treba poudariti, da mora policija ravnati čim bolj racionalno in preprečevati eskalacijo nasilja. V primeru bolj trdega pristopa do množičnih protestov, se lahko ti sprevržejo v izgrede, ki bodo zahtevali še hujše ukrepe policije, ti pa bodo potem lahko privedli do zelo nasilne reakcije zbrane množice.

Protestov in zborovanj nima smisla zatirati, dokler so le ti mirne narave. Varnostne sile morajo vedno zavarovati ključna poslopja in njihova prisotnost mora biti dovolj velika, da razgretežem iz glav izbije njihove želje po nasilnih izpadih, to je pa tudi vse. Policija svoj cilj doseže, če se množica razide in ni povzročena nobena škoda. Paziti je seveda treba tudi na provokatorje, ki bi se pomešali med množico in jo potem usmerjali v nevarno smer, ali pa se zbrali v večjem številu in potem sprožili fizično obračunavanje. Čisto mogoče, da so rumeni jopiči 25. junija nameravali povzročiti ravno slednje.