Janševa vlada doživela katastrofalen referendumski poraz

Pogosto se pereča vprašanja, o katerih se odločamo na referendumu ali o katerih se krešejo mnenja v javnosti, ne prekrivajo popolnoma s podporo političnim strankam. Poglejmo si le odnos do migracij. Večina Slovencev je do teh negativno nastrojena, a to očitno ne pomaga politični desnici, s katero deli mnenje o tem vprašanju.

Predlagatelji referenduma so morali ne le zmagati, ampak hkrati dobiti 340000 glasov proti. Takšna so pravila, a na koncu so to z lahkoto dosegli. Da je zmaga še slajša, je po 75% prešretih glasovnicah glasov proti kar 86%, glasov za pa le 14%

Poraz Janševe vlade na referendumu o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ne pomeni, da bo na volitvah kar 80% Slovencev glasovalo za tiste politične stranke, ki bodo v naprej napovedale, da ne bodo pod nobenim pogojem sodelovale s SDS. Toda, takšen poraz, kljub temu, da so zagovorniki stavili predvsem na nizko udeležbo in se jim niti ni mudilo na volišča, priča o hudih težavah Janševih sil. Da, ankete javnega mnenja že kažejo, da bodo na volitvah zmagali, toda na zaveznike bodo že težko računali. Zagotovo je nekaj podpornikov SDS in NSi glasovalo proti novemu zakonu, vendar pa že težko verjamem, da bi jih bilo res veliko. Po domače, ob tem vprašanju se je uspešno mobilizirala opozicija in mislim, da to ni bila samo opozicija proti zakonu, ampak v velikem delu tudi opozicija Janševi vladi. Ljudje so bržkone danes izlili svoje nezadovoljstvo in s tem pokopali projekt te vlade.

Eno je mobilizirati ljudi, da na referendumu zavrnejo nek zakon, drugo jih je prepričati, da na volitvah podprejo to ali ono politično stranko. To je razlog, zakaj ne verjamem, da bo na naslednjih volitvah opozicija z lahkoto zmlela Janšo in njegove zaveznike. Dobro, SMC in DeSUS bosta že izginili, toda veliko vprašanje je, koliko državljanov bodo prepričale LMŠ, SD, SAB, Levica in še kakšna druga stranka. Toda, zmaga opozicija se vseeno nakazuje, četudi ne bo tako veličastna, kot je bila današnja zmaga predlagateljev referenduma.

Ob tem referendumu so vladne sile dobile pomembno lekcijo, iz katere pa se ne bodo ničesar naučile. Poglejmo si namreč primer taksistov. Ti so v preteklosti postali tarča desničarskih trolov in pisunov, ker so pač nasprotovali nekemu vladnemu odlogu in ker so nasprotovali prihodu Uberja. Kaj mislite, kaj se zgodi, če nekoga žališ in ponižuješ? Nekaj, kar vladnim podpornikom pač ni jasno. Bolj žališ, več sovražnikov imaš in to se potem pozna na volitvah in referendumih in v javnomnensjki podpori. Tokrat so se taksisti vladi maščevali tako, da so velikodušno na volišča prevažali prebivalce domov za ostarele. Veliko je v tej deželi takšnih taksistov, žrtev brezobzirne kampanje sovraštva, ki jo podporniki največje koalicijske stranke vodijo proti vsakomur, ki izrazi kakšno kritiko na njihov račun.