Marjan Šarec za koalicijo brez Janše

Smotrno je, da se opozicijske stranke že zdaj začnejo povezovati in dogovarjati, kako bodo nastopale in sodelovale na in po volitvah. Sporazum o pravilih igre in soglasje o temeljnih programskih usmeritvah bosta preprečila medsebojne spopade. Prav tako bo nastop pod eno zastavo Slovencem dal jasno možnost izbire med levo sredino in med SDS. Državljani bodo lahko odločali o tem, kakšna bo Slovenija v prihodnosti.

24 ur:

Marjan Šarec kolege iz tako imenovane koalicije KUL poziva k podpisu “Dogovora o povolilnem sodelovanju”, ki bi vseboval le tri točke: normalizacijo Slovenije, oblikovanje vlade brez Janševe SDS in strank, ki jo podpirajo, ter dogovor, da mandatarja izbere stranka, ki na volitvah zbere največ glasov. “Le tako bomo dokazali, da mislimo resno in dobro, da bomo kos izzivom in da smo najboljša alternativa,” je dodal.

Vsekakor se morajo opozicijski politiki še dogovoriti o podrobnostih. Časa je še kar nekaj, saj ni pričakovati, da bi Janša vrgel puško v koruzo v času, ko Slovenija predseduje Svetu EU. Predsednik vlade bo na volitve šel tedaj, ko mu bo to najbolj ustrezalo, ali pa, najbolj verjetno, kar v rednem roku. Ob tem največja nevarnost opoziciji grozi prav iz lastnih vrst. Bolj se bodo prepirali vsem na očem, manj verodostojnosti bodo imeli. Namreč, kako si bodo pridobili zaupanje Slovencev, da bodo uspešno vladali, če se že pred volitvami ne bodo mogli dogovoriti?

Tanja Fajon:

“Veseli me, da je volja za povezovanje dozorela pri vseh opozicijskih strankah. Na pismo sem Marjanu Šarcu odgovorila s pobudo za skupni sestanek in opozorila na to, da za uspešnost povezovanja ni dovolj le zmaga nad Janšo, ampak večje skupne ambicije za boljše upravljanje države do leta 2030. Predloge za povezovanje sem voditeljem opozicije predstavila že v svojem pismu 30. junija 2021,” je danes poudarila predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon, potem ko je dogovor o povolilnem povezovanju podprla tudi LMŠ Marjana Šarca.

Ob tem je treba pudariti, da bo mogoče čisto taktično opoziciji dovolj, če bo ves čas predvolilne kampanje napadala Janšo in ponujala alternativo in s tem nagovarjala vse tiste, ki so nezadovoljni z delovanjem vlade. Toda, bilo bi mnogo bolje, če bi opozicija že pred volitvami Sloveniji predstavila vizijo razvoja, nekaj v kar bodo državljani lahko zaupali. Dogovor pred volitvami bo novi vladi potem tudi omogočil hitrejše delovanje, saj ne bo potrebe po zahtevnih pogajanjih, če bodo temelji že postavljeni. Ob tem bi morala biti kadrovska vprašanja v drugem planu in program na prvem mestu. Na žalost se lahko bojimo, da bodo prav osebne ambicije največja težava in to je tudi razlog, zakaj bi morala biti hitro sprejeta pravila igre. Recimo, da bo predsednik vlade postal predstavnik tiste stranke med opozicijskimi strankami, ki bo na volitvah zbrala največ podpore.