Ukrajina ne potrebuje več orožja, ampak resnično pomoč

Američani bodo Ukrajini dobavili za 60 milijonov $ vojaške pomoči. To niti ni kakšen visok znesek, a to ni prva in skoraj zagotovo tudi ne zadnja pomoč ukrajinskim oboroženim silam. Seveda je to oboroževanje povsem nesmiselno, saj bi si ukrajinske oborožene sile polomile zobe, če bi se v uporniškem Donbasu borile samo s silami obeh republik, a v primeru večje operacije bo skoraj zagotovo posredovala Rusija. Ukrajina nima nobenih možnosti, da takšno vojno dobi.

Mladina:

Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna je pred današnjim obiskom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Beli hiši obvestila kongres, da bo Ukrajini namenila 60 milijonov dolarjev vojaške pomoči.

Bidnova vlada je dodatno pomoč utemeljila z “bistvenim povečanjem ruskih vojaških aktivnosti na meji z Ukrajino, napadov z minometi, kršitev prekinitve ognja in drugih provokacij z ruske strani”.

“Ukrajinska vojska nima dovolj zmogljivosti za uspešno soočenje z rusko grožnjo,” je kongresu sporočila vlada pred obiskom Zelenskega pri Bidnu, ki naj bi izrazil ameriško podporo ukrajinski suverenosti.

Kar Ukrajina potrebuje, ni orožje. Vojne z Rusijo ne more dobiti, Rusija pa je tudi ne ogroža, ne glede na to, kaj vse govoričijo njihovi in zahodni propagandisti. Ukrajina v resnici potrebuje investicije v svoje gospodarstvo in veliko pritiska, da se izvede potrebne reforme, a ne takšne, katerih cilj bi bila popolna razprodaja države. Ukrajina tudi potrebuje bolj zrel odnos do svobode medijev, ne pa da delajo na tem, da bi utišali vse kritične glasove, češ da so le ruska propaganda. Ukrajina potrebuje resnično pomoč, ne pa da jih izrabljajo za topovsko hrano v boju proti Rusiji. Ukrajinsko prebivalstvo si zasluži, da bi živelo v spodobni državi, ki bi jim nudila ustrezne plače in pokojnine, ne potrebuje pa raket in starih ladij. Na žalost Ukrajina takšne pomoči ni deležna in je tudi ne bo. Razlog je preprost in mnogi Ukrajinci ga še vedno nočejo sprejeti. Za večino zahoda so le drugorazredni ljudje, dobri kot sredstvo za boj proti globalnemu konkurentu. Ko bo prišel čas, jih bodo zavrgli, kot so afganistanske zaveznike. Mogoče bo kateri Ukrajinec tudi padel z ameriškega letala, ki bo v ihti evakuiralo diplomate in vojaške svetovalce.