Od stranke ustanovljene na nasprotovanju Janši, do stranke, kjer na njenem kongresu govori prav ta Janša

SMC je popolnoma zavrgla svoje osnovno poslanstvo in to je bilo, kakorkoli malenkostno se to že sliši, ponuditi alternativo Janezu Janši. Da, pod Mirom Cerarjem je nastala instant stranka, ki je nagovarjala liberalne volivce, ampak za njen fenomenalni uspeh je bila v prvi vrsti zaslužna želja teh volivcev, da onemogočijo vladavino Janeza Janše.

Zdaj je pa takole, da SMC ne vodi več Miro Cerar, da stranka nima nobene prave podpore več in da je na njen kongres kot govornik povabljen predsednik vlade in predsednik SDS, gospod Janez Janša. Nič čudnega, če to nekdanji podporniki SMC-ja vidijo kot izdajo in nimajo nobenega namena več, da jo še kdaj podprejo. Alternativ imajo več kot dovolj.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek še ni vrgel puške v koruzo in pot do uspeha išče v združevanju s sorodnimi političnimi silami:

Predsednik stranke SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek bo od delegatov kongresa predvidoma prejel mandat za združitev stranke SMC z zunajparlamentarno Gospodarsko aktivno stranko (GAS) predsednika državnega sveta Alojza Kovšce. Do konca leta je predviden združitveni kongres, na katerem bo nastala nova liberalno-gospodarsko usmerjena stranka.

GAS ni ravno politična stranka, ki bi uživela kdo ve kako visoko podporo, zato tudi ni pričakovati, da bi takšna združitev lahko rešila SMC. SMC bržkone čaka potop in izginotje, liberalni tabor, ki bi ga radi nagovorili pa bo prevzel LMŠ, SAB ali kakšna podobna stranka. Ob tem je treba opozoriti, da je ta del volilnega telesa, torej liberalni blok, izredno zamerljiv in ne odpušča rad. Ko nekoga odreže, ga preprosto ni več in nadomesti ga kdo nov, tudi če gre za instant stranko, postavljeno okoli vodilnega obraza, brez kakšnega konkretnega programa in brez večjega kadrovskega bazena. To je tudi razlog, zakaj tudi v LMŠ in SAB ne bi smeli biti preveč samozavestni.

Sprememba imena ni nekaj, kar bi prineslo veliko novih podpornikov, saj volivci navsezadnje niso tako neumni, da ne bi prepoznali ljudi, ki se za novimi imeni skrivajo. A tudi to je nekaj, na kar bo SMC stavila:

Nova stranka z novim imenom bo ob tem odprta tudi za povezovanje z drugimi političnimi akterji. Počivalšek želi namreč dobiti mandat tudi za povezovanje z nekaterimi lokalnimi strankami in listami ‒ neuradno naj bi se o tem že pogovarjali s Celjsko županovo listo Bojana Šrota in nekaterimi drugimi na lokalni ravni ter stranko Zeleni Slovenije.

Politični akterji so v Sloveniji že zdavnaj spoznali, da za liberalni blok nima smisla vztrajati pri obstoječih strankah in politikih, ampak je bolje na dan priti s povsem novimi projekti. Zaradi tega smo tudi bili deležni instant strank, ki so vse posegale v isto volilno telo in ki so vse želele biti to, kar je bila LDS pod Janezom Drnovškom. SMC je bila ena takšna stranka, ki bo kmalu doživela svoj neslavni konec, ni pa rečeno, da je zadnja iz serije instant strank in da ne bomo kmalu doživeli novega rešitelja, ki bo Sloveniji obljubljal alternativo Janezu Janši.