Ameriški državni sekretar Blinken svojega izraelskega kolega opozoril na nevarnost sodelovanja s Kitajsko

Če si država Izrael, si lahko privoščiš marsikaj, toda tudi potrpežljivost ZDA ima svoje meje. V Washingtonu niso veseli, če se prejemnik ogromne finančne in vojaške pomoči začne preveč prijazno pogovarjati z njihovim glavnim globalnim konkurentom, Kitajsko. V tem primeru pridejo na vrsto prijazna opozorila, jasno pa je, da se v ozadju skrivajo tudi odkrite grožnje.

Kot je poročal Times of Israel, naj bi ameriški državni sekretar Anthony Blinken svojemu sogovorniku, izraelskemu zunanjemu ministru Yairju Lapidu med sredinim sestankom v Washingtonu, nalil čistega vina, kar se tiče ameriških pogledov na izraelsko pripravljenost na sodelovanje s Kitajci. V torkovi tiskovni konferenci je predstavnik State Departmenta povedal, da bo državni sekretar iskren z ‘našimi izraelskimi prijatelji, glede tveganj našim skupnim interesom na področju nacionalne varnosti, ki jih predstavlja tesno sodelovanje s Kitajsko.’

Po sestanku ni bilo veliko govora o teh in podobnih opozorilih, je pa jasno, da so ZDA še vedno odločene, da ustavijo krepitev Kitajske in so pripravljene pritiskati tudi na svoje zaveznike. To si je dobro zapomniti, ker to pomeni, da bo tudi naša država deležna podobnih pritiskov.