Kljub sodbi velenjskega sodišča predsednik vlade vztraja pri svojem

Okrajno sodišče v Velenju je predsednika vlade in predsednika SDS Janeza Janšo postavilo na laž, da je stavba, kjer ima sedež stranka SD, ukradena judovska vila. Naložilo mu je plačilo 10000 evrov odškodnine, 800 evrov sodnih stroškov in opravičilo na družabnem omrežju Twitter, ki mora biti podano v petnajstih dneh.

Predsednik vlade se je na to sodbo odzval v svojem tipičnem slogu. Z napadom. ‘Gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe. Da bi bila farsa popolna, je v tem konkretnem primeru to sodišče odločalo o tožbi Socialnih demokratov. Česa podobnega niso počela niti vojaška sodišča v bivši SFRJ‘, je Janša povedal za STA.

To so seveda neumnosti. Predsednik vlade je imel dovolj možnosti, da bi prevzemal sodno pošto in se udeleževal obravnav. Tega preprosto ni hotel, ker očitno meni, da zanj veljajo drugačna pravila, kot za druge državljane. Ob tem je treba opozoriti, da če predsednik vlade ne spoštuje sodišč, če se vlada obnaša, kot da pravila zanje ne veljajo, ne moreš pričakovati, da bo navaden državljan upošteval karkoli mu vlada naloži. To je že eden izmed razlogov, zakaj se v tej državi tako slabo spopadamo s Covid-19 in zakaj se tako velik del prebivalstva preprosto požvižga na vladne ukrepe.

Na Janševo izjavo se je odvzalo Slovensko sodniško društvo:

Slovensko sodniško društvo protestira proti izjavi Predsednika vlade RS o nepravnomočni zamudni sodbi Okrajnega sodišča v Velenju, da naj bi bilo [to] sodišče “napakirano s klientelistično paleto članov in simpatizerjev Socialnih demokratov (…).” Navedena izjava je nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oz. do sodišča kot temeljne institucije pravne države. Vsaki stranki postopka Ustava RS in zakoni zagotavljajo enako varstvo pravic; med temi so tudi pravna sredstva v civilnih postopkih. Pravna država mora temeljiti na medsebojnem sodelovanju, spoštovanju in zaupanju v institucije, najvišji predstavniki oblasti pa bi morali biti zgled temu ter se vzdržati diskreditiranja sodišč, ki so nepogrešljiv gradnik pravne države.

Ni pričakovati, da bi se gospod Janez Janša v prihodnosti poboljšal, ali da bi to storila stranka, ki jo vodi. To je tudi razlog, zakaj bodo razmere v državi ostale zaostrene in zakaj bo politika, ne le SDS, ampak tudi druge politične stranke, vedno manj pripravljena odgovorno voditi državo. To namerno rušenje vseh institucij ima zelo slabe posledice. Slovenska demokracija tone in živimo v času hladne državljanjske vojne.