Nemška mornarica bo v vzhodni Aziji podpirala ameriške interese

Nemška fregata Bayern je v petek pristala v Tokyju, kar je prvi obisk kakšne nemške vojaške ladje v zadnjih dvajsetih letih. Od tam bo odplula proti Južnokitajskemu morju, kjer bo uveljavljala pravico do plovbe, hkrati pa seveda Kitajski sporočala, da bo Nemčija trdno stala ob strani svojim ameriškim zaveznikom.

Kot poroča AP:

Poveljnik nemške mornarice je v petek povedal, da napotitev vojaške ladje v Indo-Pacifik sporoča zaksrbljenost njegove države, ker sta v regiji ogrožena svoboda plovbe in mednarodna ureditev, ki temelji na pravilih, nekaj kar se očitno nanaša na največjega nemškega trgovinskega partnersja, Kitajsko.

ZDA nabirajo zaveznike za veliko koalicijo proti Kitajski in tej koaliciji se pridružujejo tudi evropske države, čeprav marsikatera med njimi ne predstavlja kakšne večje vojaške moči, zaradi katere bi v Pekingu bili kaj posebej zaskrbljeni. Toda, vsi skupaj lahko predstavljajo pomembno protiutež, hkrati pa Washingtonu podeljujejo videz, kot da vodi veliko mednarodno koalicijo, malodane mednarodno skupnost, ki želi stopiti na prste agresivni kitajski zunaji politiki. Čeprav, seveda, so prav ZDA tiste, ki proti Kitajski vodijo agresivno zunanjo politiko, gradijo zavezništva in svoje vojaške ladje in letala pošiljajo v bližino kitajskih meja.

Ob tem se je treba vprašati, kakšen smisel sploh ima evropsko rožljanje z orožjem v vzhodni Aziji. S tem Evropejci ogrožamo svoje trgovinske odnose z največjim gospodarstvom na planetu. Po drugi strani bi moralo biti jasno, da bo zaostrovanje hladne vojne proti Kitajski zaradi vedno tesnejše povezave te države z Rusijo privedlo tudi do zaostritve odnosov s to državo. Tedaj bodo oborožene sile evropskih zaveznikov ZDA pač morale bolj skrbeti za svojo pripravljenost, da se zoperstavijo modernizirani ruski vojski, medtem ko se jim bo Kitajska zdela zelo oddaljen problem.

Poveljnik nemške mornarice vice admiral Kay-Achim ‘Schonbach je dejal, da je obisk fregate Bayern začetek dolgoročne zaveze Nemčije regiji. Ta načrtuje, da bo prihodnje leto poslala vojaška letala ter floto fregat in oskrbovalnih ladij v dveh do treh letih, je dejal.’