Čudno izginotje Peng Shuai

Na primeru kitajske teniške igralke Peng Shuai lahko lepo vidimo, kako deluje negativna propaganda proti Kitajski. Ta igralka bi naj po poročanju zahodnih medijev drugega novembra letos v daljšem zapisu na kitajskem družabnem omrežju Weibo zapisala, da jo je upokojeni nekdanji visoki predstavnik kitajske oblasti Zhang Gaoli prisilil v spolne odnose. Ta zapis bi naj bil potem izbrisan, prav tako pa bi naj izginila Peng Shuai.

Problem le, da so se kmalu začele po spletu pojavljati njene fotografije in na koncu tudi video posnetki, ki dokazujejo, da Peng Shuai ni izginila in da živi normalno življenje.

Seveda Kitajcem nihče ne bo verjel. Zahodni mediji so pač že položili temelje še eni zgodbi, s katero bodo demonizirali to državo. Že to, da imajo kitajski (ruski in tudi drugi) novinarji in mediji na svojih profilih na družabnem omrežju Twitter oznako, da so državni mediji, medtem ko kakšen CNN, ki deluje kot podaljšek ameriških vladajočih elit, tega nikoli ne bo imel, pove veliko. Gre pač za diskreditacijo, s katero želijo bolj naivno zahodno javnost prepričati, da ne sme verjeti ničesar, kar ti ljudje povedo. Tudi če začnejo objavljati video posnetke, ki dokazujejo, da teniška igralka ni nikamor izginila. Seveda bodo zdaj zahtevali nove in nove dokaze, dokler Kitajcem preprosto ne bo dovolj in bodo rekli ne, tedaj bodo pa družno skočili ‘ha, saj smo vam povedali, da Peng Shuai trpi represijo komunističnega režima’.

V resnici Kitajci ničesar ne morejo narediti, da bi prepričali že prepričano zahodno javnost, s sovražnimi zahodnimi mediji in političnimi elitami pa se tako ali tako ne morejo ničesar dogovoriti, ker so ti odločeni, da bodo proti njim vodili novo hladno vojno. Tudi, če jutri Peng Shuai stopi pred kamere in zatrdi, da je z njo vse v redu, bodo naši novinarji samo zatrdili, da je v to zagotovo prisiljena, da imajo mogoče za talce njeno družino in tako dalje.

Svet pa se bo vrtel dalje.

Se spomnite, ko je izginil kitajski oligarh Jack Ma? To je bila podobna zgodba in ko zdaj Jack Ma veselo hodi po svetu, nihče ne opominja zahodnih novinarjev, ki so tako vzhičeno pisali o veliki skrivnosti njegovega izginotja. Podobno je z vsemi poročili o ‘genocidu’ nad Ujguri. Ko neodvisni popotniki potem gredo sami v Sinkiang in tam ne najdejo nobenih dokazov o tem genocidu, ko povsod vidijo zapise v ujgurskem jeziku, jih taisti novinarji, ki nenehno gonijo svoje zgodbe o genocidu, obtožijo, da so plačani s strani kitajskih oblasti in da lažejo.

Po drugi strani seveda ni nič kaj posebej problematizirano, da so kanadske oblasti na ukaz ameriške vlade ( kdo pa verjame v zgodbe o neodvisnem sodstvu, ko so v igri ameriški pritiski) pridržale finančno direktorico kitajskega podjetja Huawei Meng Wanzhou. Tri leta je trajala njena kalvarija, ker so jo ZDA obtožile kršenja sankcij proti Iranu, čeprav je v osnovi šlo za napad na kitajsko podjetje, ki je začelo izpodrivati svoje ameriške konkurente. No, Meng Wanzhou so na koncu izpustili, verjetno samo zaradi tega, ker so se Kitajci proti Kanadi odločili uporabiti enako orožje in so pridržali dva kanadska poslovneža in ju obtožili vohunjenja, potem pa izvedli zamenjavo. Seveda so neodvisne kanadske sodne oblasti hitro našle razlog, zakaj je Meng Wanzhou mogoče izpustiti.

V okvirih propagandne vojne je na žalost resnica nepomembna. Kako poteka ta vojna proti Kitajski? Enako, kot proti Rusiji, kjer smo se že navadili predvidljivih afer, ki vsake toliko časa služijo za razburjanje zahodne javnosti in uvajanje gospodarskih sankcij. Zahodni mediji preprosto napihnejo neko zgodbo, jo predstavijo skrajno negativno in se niti ne potrudijo, da bi raziskali obe plati. To traja nekaj dni, potem vse potihne in na vrsti je nova zgodba, nova tarča, nov nasprotnik, ki ga je treba napasti. S tem krepijo že obstoječe stereotipe, počasi dresirajo svoje občinstvo, ki si zapomni le prvo sporočilo, nima pa več časa, energije, volje, želje, da bi kasneje preverjalo, kaj se je v resnici zgodilo. Niti tega to občinstvo noče, ker je po takšni dresuri sveto prepričano, da je Kitajska strašna diktatura, kjer so v koncentracijska taborišča zaprli milijon Ujgurov, Rusija strašna imperialna sila, ki bo vsak hip napadla zahodne demokracije, Venezuela zaradi svojega spodletelega socialističnega režima tik pred revolucijo in tako dalje. Tem ljudem lahko potem prodaš vse, tudi največje neumnosti (koga vse je že ubil Putin!) in z ničemer jih več ne boš prepričal. To je pa tudi cilj propagande. V kitajskem primeru, da se čim več ljudi prepriča, da je hladna vojna proti tej državi upravičena.

Mimogrede, bližajo se zimske olimpijske igre v Pekingu in ta prigoda bo seveda služila za blatenje Kitajske. Pozabljamo, kako brutalna je lahko hladna vojna. Ruski športniki tako na številnih tekmovanjih še vedno ne smejo nastopati pod svojo zastavo. Ne, to ni kazen zaradi zlorab prepovedanih substanc s strani nekaj pokvarjenih športnikov, to je sporočilo Rusiji, da jih lahko in jih tudi bodo poniževali na vse možne načine. Čisto mogoče, da bo Kitajska deležna takšnega pristopa, čeprav je zaradi svojega ogromnega gospodarstva v mnogo boljšem položaju kot Rusija in razni bojkoti bolj škodijo tistim, ki bojkote izvajajo.