Je Severna Koreja res usmrtila tihotapca serije Igra lignja?

O Severni Koreji lahko mediji prodajo vsako neumnost. Se spomnite, ko so se pojavljala vprašanja, če njihov voditelj Kim ni umrl, ker se nekaj časa ni pojavil v medijih? Ali vseh tistih usmrtitev generalov, ki so se potem čez čas pojavili živi iz zdravi? Ali natolcevanja o tem, da morajo imeti vsi v Severni Koreji enake frizure?

Seveda je o Severni Koreji enostavno prodati vsako laž, ker nihče medijev ne bo tožil in Severna Koreja niti nima močnih medijev, s katerimi bi lahko zavrgla vse te neumnosti. Tudi jezika nihče ne zna, država pa je zaprta vase.

Tako recimo Siol:

Moškega, ki je pretihotapil in prodajal izvode južnokorejske serije Igra lignja na USB-ključu, bo za kazen doletela usmrtitev pred strelskim vodom, poroča Business Insider. Oblasti so za “podjetniško udejstvovanje” neznanega moškega izvedele po tem, ko so ujeli sedem srednješolcev med gledanjem sporne Netflixove serije v šoli. Učenec, ki je od tihotapca kupil serijo, bo do konca življenja preživel v zaporu. Preostali srednješolci so bili obsojeni na pet let v delovnih taboriščih. Kot poroča radio Free Asia, pa naj bi se enemu učencu uspelo izogniti kazni, ker je njegovim staršem uspelo zbrati tri tisoč ameriških dolarjev za podkupnino oblastem.

Kot razlaga Ben Norton, niti približno ni logično, da bi v Severni Koreji ubili tihotapca serije, ki je boleč komentar stanja kapitalizma v Južni Koreji. V Severni Koreji so serijo celo pohvalili prav zaradi tega. Bolj logično bi bilo, če bi vsem prebivalcem dali gledati to serijo, ker bi se potem bali narave politično gospodarskega sistema v svoji južni sosedi.

Nihče tudi ne preverja, od kod prihaja propaganda usmerjena proti Severni Koreji. Pogosto iz Južne Koreje, pogosto iz medijev, ki jih ZDA financirajo, da vodijo propagandno vojno proti njihovim nasprotnikom. Ampak, seveda, ker ni nobenih posledic, se laži širijo. Komu pa mar Severna Koreja, mar ne?

V bistvu gre propagando za bedake, ki niso sposobni sešteti dva plus dva in jim takšne zgodbe služijo za poceni zabavo, podobno kot kakšni tretjerazredni posnetki na družabnem omrežju Tik tok ali resničnostni šovi na komercialnih televizijah. V njihovem svetu Putin ubija ljudi po svetu z radioaktivnim materialom, Kitajci jedo netopirje in namerno širijo Covid-19, Iran je epicenter terorizma in v Severni Koreji je takšna lakota, da trupla plavajo v reki, revščina pa tako neverjetna, da potniki potiskajo vlake po progi. Da, tudi takšne neumnosti nekateri verjamejo.

Ne bodite neumni, ne verjemite vsega, kar vam govorijo. Laži se ne širijo samo po družabnih omrežjih, ampak tudi v tradicionalnih medijih, ki imajo interes, da demonizirajo to ali ono državo.