Na RTV Slovenija ljubezenska serenada predsedniku vlade in popadljivost do opozicije

Včerajšnja pogovora s predsednikom vlade in z opozicijo na RTV Slovenija sta bila prav zabavna, na trenutke tudi prav grozljiva. Pristop do gospoda Janeza Janše je bil tako osladen in ustrežljiv, da skorajda ni bilo za verjeti, sledil pa je mnogo bolj popadljiv pristop do predstavnikov opozicije. Seveda je vsak spletni trol in vsak komentator v medijih, ki podpira vlado, vse skupaj hitro hotel predstaviti kot navdušujoč nastop predsednika vlade in polom opozicije.

Krogi okoli predsednika vlade počasi prevzemajo vedno več medijev in poročanje in odnos teh medijev se s tem spreminja. Postajajo vedno bolj pozitivni do vladajočega režima in negativni do opozicijskih nepridipravov. Na včerajšnjem primeru lahko vidimo, kakšna bo medijska krajina, če bo gospod Janša še dolgo na oblasti. Nikar se ne slepite, da bo novinarje, ki bodo vodili propagandno vojno proti opoziciji, kaj sram, če bodo do vladajočih sil prav neverjetno ustrežljivi. Ne, to ne bo zrcalna slika tega, kar je bilo pod levo sredinskimi vladami. Da, mediji so bili večinoma vedno sovražni do Janševe SDS, a tudi po vladajočih strankah so brezobzirno udarjali, kadarkoli se je pojavila priložnost. Nikoli niso bili strankarski mediji. S svojim poročanjem in nenehnimi napadi so strankam na oblasti vedno zbijali podporo, tudi če je to pogosto bilo povsem nepotrebno. Ni minil teden, da ne bi izpostavili kakšne afere.

No, če bo SDS še dolgo na oblasti, potem v medijih tega očitno ne bo več. Vse, kar bo naredila vlada, bo prav, vse kar bo naredila opozicija, narobe. Večni predsednik bo povzdignjen v božanstvo.

Kratkoročno ta ‘uravnoteženost’ RTV Slovenije, se pravi, prevzem s strani SDS in zaveznikov, ne bo vplival na razmerja med političnimi strankami. Predvsem ne bo povečal števila tistih, ki bi občudovali predsednika vlade. Ko Slovenci zamerijo, zamerijo in le stežka spremeniš njihovo mnenje. In SDS in njenega predsednika sovražita skoraj dve tretjini Slovencev. Tega se zavedajo tudi sami, zato bodo njihovi politični tehnologi delali predvsem na tem, da Slovencem zagabijo opozicijo. Temu je bil namenjen včerajšnji pogovor in reakcije z desne strani medijskega in spletnega sveta. Bistvo strategije ni povečati podpore SDS, ampak jo zmanjšati njihovim nasprotnikom, pri tem pa mogoče v Državni zbor postaviti kakšno stranko, ki se bo razglašala za politično sredino in bo po volitvah pripravljena sodelovati s SDS.