Strah pred Niko Kovač

V SDS in NSi se upravičeno bojijo Nike Kovač, saj jim skupaj s svojimi sodelavci prav ona na volitvah utegne zadati boleč poraz, ne sicer tako spektakularen, kot na referendumu o vodah, a vseeno. Namreč, z njo imajo nasprotniki te vlade v rokah močno orožje za nagovarjanje mlajših volivcev, medtem ko ni videti, da bi NSi in SDS imeli koga, ki bi lahko temu uspešno kontriral.

Med socialisti in liberalci se mobilizirajo vse sile, da bi na aprilskih državnozborskih volitvah premagale Janševo SDS in njegove zaveznike. Vključeni so težkokategorniki kot ljubljanski župan Janković in nekdanji predsednik Kučan, v boj pa se je podal tudi Inštitut 8. marec, ki je napovedal kampanjo Gremo volit. Namerili so se obiskovati mesta in vasi po Sloveniji in zbirati podporo za zakon, s katerim bi odpravili nekatere zakonodajne spremembe, ki so bile uvedene v času Janševe vlade.

V tej sestavi Državnega zbora zakonov Janševe vlade seveda nihče ne bo spreminjal, je pa takšna agitacija lahko dobra podlaga za nabiranje podpore opozicijskim strankam, ki bodo potem po volitvah, če jim bo uspelo doseči večino, res spremenile nekatere zakone sprejete pod Janševo vlado. Gre tudi za čisto konkretne cilje, kar bo Inštitutu 8. marec pomagalo podžigati volivce.

V medijih blizu vladajoče koalicije so že začeli z lažmi, da Nika Kovač in njeni kolegi zahtevajo, da bi državljani in gospodarstvo morali vračati vso pomoč, ki jim jo je država namenila v času krize s Covid-19. Temu v resnici ni tako in česa takšnega nihče pri pravi pameti niti ne bi poskušal. Ta napad na Niko Kovač bo imel uspeh le med tistimi, ki so že trdno odločeni, da podprejo SDS ali NSi, medtem ko se bo pri drugih volivcih bržkone vrnil kot bumerang, potem ko se bodo bolje seznanili z dejanskimi zahtevami.

Kot poroča N1:

V Inštitutu 8. marec si želijo, da bi v prejšnje stanje vrnili najmanj zakonodajo o izobraževanju, ohranjanju narave, policiji, debirokratizaciji, tujcih, orožju, državnem tožilstvu, prevozih v cestnem prometu, davku na dohodek pravnih oseb ter, med drugim, kazenski zakonik.

Seveda se med privrženci vlade širi strah, da bodo njihovi nasprotniki uspeli na terenu mobilizirati prav tiste volivce, ki imajo že tako ali tako zelo negativno mnenje predvsem o SDS, a za zdaj še niso čisto prepričani, koga izmed njegovih nasprotnikov podpreti, ali se sploh podati na volitve. Zaradi tega je tudi toliko napadov na Niko Kovač in njene sodelavce, med njimi tudi veliko dokaj nizkotnih, a tu gre le za način delovanja teh ljudi, ki vsakogar, ki le malo kritizira stranko in njenega večnega voditelja, napadejo z vsemi topovi. Seznam njihovih tarč je tako prekleto dolg, da se verjetno nihče ne more spomniti vseh, ki so bili deležni takšne dokaj nizkotne obravnave. Spomnimo se le Vesela, Čeferina, zdaj na koncu Goloba.

Akcijo Inštituta 8. marec bo zanimivo opazovati, saj bo šlo za dodatek predvolilni kampanji političnih strank, ki imajo namen na volitvah z oblasti spoditi Janševo vlado. Predvsem stranke KUL si tukaj lahko obetajo koristi, saj se zdi, da bodo aktivisti glavno ost svoje akcije namerili v mobilizacijo predvsem mladih volivcev, naj na volitvah glasujejo proti vladajoči politiki, ne pa za točno določene politične stranke in njihove programe. Seveda potem tako prepričani volivci ne bodo imeli kam drugam, kot da podprejo prav opozicijske stranke, tudi če jih te ne bodo neposredno nagovarjale.

Opozicija bo prav zaradi takšnih zaveznikov, kot je Inštitut 8. marca, v veliki prednosti, saj SDS in NSi nimata na voljo aktivistov, ki bi lahko uspešno nagovorili mladino. Vsaj zdaj še ne. Osredotočeni so namreč na svoje klasične volivce, torej na starejšo populacijo, ki jo je najbolje nagovarjati preko tradicionalnih medijev in nekaj vedno bolj tudi preko družabnih omrežij. Tisti, ki nagovarjajo, so starejši možakarji, ki bodo bolj težko prepričali mlajše gospodične. Preprosto niso iz istega sveta. To tudi težko razumejo, kar pojasnjujejo tudi njihovi prvi napadi na Niko Kovač in njene sodelavce. Ko se norčujejo iz njihovega izgleda in oblačil, pihajo na dušo predvsem starejšim volivcem, ki jim je bolj mar za to, ali tisti, ki jih nagovarja, nosi suknjič in kravato ali ne. Mladim bo to večinoma manj pomembno. Tudi ustrahovanje, da bo treba vračati denar, bo šlo mimo mladine, saj ta ni bila deležne takšne pomoči, kot recimo upokojenci ali zaposleni v javnem sektorju. No, ne glede na vso količino denarja, ki je bil vržen v javni sektor, večina zaposlenih na volitvah ne bo pokazala nikakršne hvaležosti do te vlade.