Rusija bo priznala neodvisnost Ljudskih republik Doneck in Lugansk

Potem ko so se razmere na vzhodu Ukrajine močno zaostrile in je vodstvo obeh uporniških republik začelo z evakuacijo žensk, otrok in starejših, razglasilo splošno mobilizacijo in Rusijo zaprosilo za priznanje neodvisnosti, je o tem v ponedeljek razpravljal tudi ruski Varnostni svet. Pri tem so člani sveta ruskega predsednika Putina pozvali k priznanju neodvisnosti obeh republik.

Direktor FSB Aleksandr Bortnikov je predsedniku Putinu povedal, da je popolnoma prepričan, ‘da je treba uresničiti njihovo pravico in jih zaščititi. Prepričan sem, da bo k temu pripomogel sprejem sklepa o priznanju teh republik. To upanje bomo nedvoumno uresničili.’

Predsednik vlade Mihail Mišustin je opozoril, da se ruska država že več mesecev pripravlja na posledice priznanja obeh republik. ‘Pri tem mislim na zamenjavo uvoza in analizo vseh tveganj, s katerimi se lahko soočimo, če bo sprejeta takšna odločitev,’ je povedal Mišustin.

Podpredsednik Varnostnega sveta in nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je povedal, da bo Rusija prisiljena k priznanju neodvisnosti obeh republik, če se bo stanje še slabšalo. ‘Glede na znake, ki jih zdaj vidimo, se stanje po vsej verjetnosti ne bo izboljšalo. Po mojem mnenju je glede na razmere, ki so se razvile okoli DNR in LNR, očitno da Ukrajina teh ozemelj načeloma ne potrebuje,’ je povedal Medvedjev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po zasedanju obljubil, da bo odločitev sprejel v nekaj urah. Zvečer se je oglasil ruskemu ljudstvu, Ukrajini in celemu svetu in po dolgem govoru napovedal, da bo priznal neodvisnost obeh republik. Po govoru je sledil še podpis ukaza o priznanju, skupaj z voditeljema obeh republik, Leonidom Pašečnikom in Denisom Pušilinom pa je tudi podpisal sporazum o sodelovanju.

S tem je Rusija končno odstopila od sporazuma v Minsku, ki ga ukrajinska država tako ali tako ni nameravala spoštovati. Očitno je tudi, da gre za posledice neverjetne vzvišenosti kolektivnega zahoda, ki nima nobenega namena upoštevati ruskih interesov. Putin je v svojem govoru še enkrat več povedal, da pričakuje, da bodo sankcije proti Rusiji uvedene ne glede na to, kaj bodo naredili. Ruska država je zaradi vseh sankcij, ki so že bile uvedene, na nove šoke odlično pripravljena, tako celo, da bodo večjo škodo skoraj zagotovo utrpeli tisti, ki bodo sankcije uvajali.

Ruski predsednik je napovedal priznanje obeh republik, ni pa zagrozil z vojaško zasedbo preostanka Ukrajine. Resnica je takšna, da je rusko vodstvo dalo jasno vedeti, da se ne pripravlja operacija za zasedbo sosednje države, a ZDA in zavezniki so kljub temu zadnje tedne širili neverjetno paniko, da bodo ruski tanki kmalu v Kijevu. Priznanje obeh republik seveda odpira vrata namestitvi ruskih čet na njuno ozemlje, zaradi česar bodo ukrajinske oborožene sile morale dvakrat premisliti, če bodo hotele obstreljevati prebivalstvo Donbasa. Odpira tudi vrata priključitvi obeh republik, saj si tamkajšnje prebivalstvo želi ponovitve primera Krima, ki je po priključitvi bil deležen velikih investicij in dviga življenjskega standarda.

Vedno bolj očitno postaja, da so zahodna, predvsem ameriška opozorila o ruski invaziji v Ukrajino in zasedbi Kijeva le laži. Kljub temu lahko pričakujemo obsodbe in napovedi sankcij, hkrati pa tudi opravičevanje teh laži, češ, Putin je s priznanjem obeh republik napadel ukrajinsko državo. Vse skupaj je že nepomembno. Kot sem napovedoval že lani, bodo nenehni pritiski zahodnih držav na Rusijo pripeljali do agresivnega ruskega odziva. To zdaj že lahko vidimo. Ruskemu vodstvu preprosto ni več mar, kaj si mislijo v zahodnih prestolnicah. Na koncu koncev, kaj pa lahko naredijo? Vojaško ničesar. Zdaj se jim je zrušila še fantazija, da bodo rusko vojsko zvabili v past zasedbe Ukrajine, potem pa podpirali upornike in s tem Rusiji pripravili še en Afganistan. Da Ukrajine vojaško ne bodo branili, je povedal že ameriški predsednik Biden, nekaj kar bi ukrajinskemu vodstvu že moralo dati misliti. Za kolektivni zahod so le topovska hrana.

Kaj se bo zgodilo zdaj? Vedeti moramo, da že nekaj časa živimo v novi hladni vojni, ki jo ameriški imperij vodi proti Rusiji in Kitajski. Ker sta slednji vedno močnejši, se tudi odzivata vedno bolj agresivno in provokativno. Odnosi se niti ne morejo kaj bolj poslabšati. So na zelo nizki stopnji. V prihodnosti bo bolj kot diplomacija, odločala gola sila. Da je do tega prišlo, ne moremo kriviti Putina. Rusija se je zadnja tri desetletja trudila, da bi našla nek način sobivanja z zahodom, a Washington jih ni nikoli upošteval, ameriški evropski zavezniki pa nikoli niso imeli dovolj hrbtenice, da bi delovali neodvisno. Zavedati se moramo, da je katastrofa v Ukrajini posledica zahodnega vmešavanja in državnega prevrata leta 2014, ki je državo razbil na dva dela.

Bo Ukrajina zdaj, ko v obeh republikah še ni ruskih čet, uporabila vso nabrano vojaško silo za večjo vojaško operacijo? O tem se bodo odločali v Kijevu, čisto mogoče pa tudi, da bo pravi ukaz prišel iz Washingtona. Vojna še vseeno lahko sledi, čeprav je jasno, kakšen bo njen izid. No, zelo pomembno vprašanje, ki se postavlja zdaj je tudi, kakšne bodo meje obeh republik. Frontna črta namreč zdaj poteka po polovici obeh republik.